x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Земеделска мафия усвоява милиони от ЕС

С насилие групировката прогонва земеделци от масивите им в Словакия

Земеделска мафия усвоява милиони от ЕС
Автор: Фермер.БГ
Земеделска мафия в източната част на Словакия се е профилирала в усвояването на агросубсидии от Европейския съюз (ЕС). С насилие групировката прогонва земеделци от масивите им, а след това ги взема под аренда.
 
 
Юрай Береш е земеделски производител от Словакия, той е тежко пребит от негов конкурент, а насажденията му с рапица – унищожени, разказва Дойче Веле. По думите му той познава още 30 земеделци, нападнати и прогонени по същия начин, а целта на групировката е само една – източване на еврофондовете за земеделие.
 
„Обработвам държавна земя вече 28 години. Смятам, че атаката е организирана от мой конкурент, който изглежда има добри връзки с институциите. Убеден съм, че тези хора имат само една цел – да се докопат до европейските субсидии“, обяснява земеделецът.
 
Береш е сигнализирал на полицията и съда, но към този момент не са предприети действия. 
 
„Те разполагат с огромна власт и могат да влияят на полиция, администрация и дори на агенцията, която раздава парите от фондовете“, добавя той.
 
Разследващият журналист Ян Куцияк, който бе убит заедно с приятелката си преди около месец, е работил именно по тази тема.  Оттогава все повече подобни схеми излизат на светло, което продиктува и редица протести в Словакия, отбелязват от Дойче Веле. 
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Депутатите вдигнаха двойно субсидии за млади фермери
 

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news