Брутната добавена стойност, създадена в отрасъл „Селско, горско и рибно стопанство“, през миналата година възлиза на 4,1 млрд. лева по текущи цени, като отбелязва ръст от 8,9% спрямо предходната година.
 
 
Правителствената информационна служба съобщи това днес, след като Министерският съвет прие Годишен доклад за състоянието и развитието на земеделието за 2018 г. - Аграрен доклад 2018.  В него се обобщават статистическите данни за предишната година.
 
„В него е направен обстоен анализ на състоянието и развитието на земеделието през 2017 г. и са представени прогнозни данни за 2018 г.“, коментира съобщението.
 
Докладът посочва, че по схемите за директни плащания и преходна национална помощ за Кампания‘2017 към края на юни 2018 г. са оторизирани средства в размер на близо 1,7 млрд. лева - общо от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от националния бюджет.
 
 
През миналата година по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за периода 2014 - 2020 г. са извършени плащания в размер на 487,9 млн. лева. В подкрепа на земеделските производители от националния бюджет са предоставени 250,8 млн. лева под формата на държавни помощи.
 
Търговията с аграрни стоки продължава да формира значително положително салдо за България в размер на над 1 млрд. евро.
Както Фермер.БГ писа, Законът за подпомагане на земеделските производители изисква Министерският съвет да приеме годишния Аграрен доклад, преди да внесе проектозакона за държавния бюджет за следващата година.
 
Причината е, че докладът задължително трябва да съдържа програма за целите, мерките, финансовите инструменти и средства за осъществяването й през следващата година. Тази есен, обаче, изискването на закона беше нарушено. Правителството прие Аграрния доклад днес, а проектът на Бюджет’2019 беше внесен в Народното събрание на 29 октомври.