"Земеделието ще е приоритет в управлението на ГЕРБ", казваха до скоро новите управляващи. Да, до скоро. И по-точно до вчерашното заседание на Министерския съвет, когато стана ясно, че приоритетите в разходната част на Бюджет 2010 са социален сектор, образование, здравеопазване, екология и пътна инфраструктура. Земеделието просто не е включено сред  приоритетите на бюджета за следващата година...или поне не бе упоменато на вчерашното заседание на МС.

„Докато правителството покаже, че му пука за селскостопанския сектор, може би ще съм фалирал, защото съм на предела на силите си – заеми от банки, после от приятели, за да връщам на банките... Така съм затънал, че не ми се живее, сподели пред Фермер.БГ Марин Иванов от Харманлийско, който отглежда 60 крави и има 2000 дка земя. Аз още за тази година нищо не съм получил от държавата, та за следващата ли да мисля..., коментира още той.

Според източници на Фермер.БГ точният бюджет за националните доплащания към директните европейски плащания на земеделските производители ще е в размер на 250 милиона лева, което реално е повече от парите за сектора в бюджет 2009. 170 милиона лева ще са зърнопроизводителите, а останалите 80 млн. лв. за животновъдите. По-рано беше разпространена информация, че общият бюджет за националните доплащания ще е в размер на 100 млн. лв – сума, абсолютно недостатъчна за подпомагане на всички производители. „Информацията за тези 100 млн. лв беше разпространена умишлено, за да може сега господата управляващи да кажат – ето, че ви отпускаме не 100, не 200, а цели 250 млн. лв. Остава пак да сте недоволни!”, коментира още Марин Иванов.

 

В програмата пък на Годишната среща на бизнеса с Правителството ( 03.11.2009 - хотел Шератон, София ) липсва темата за аграрния сектор, а също така липсват и лица - представители на агробизнеса. В бизнес срещата, фигурират секторите енергетика, банки, туризъм, екология...но няма да бъде представен и дискутиран нито един агробизнес сектор.

 



* името на фермера е променено по негово желание

 



© 2009 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!