Селскостопанската индустрия трябва да погледне навътре в себе си, за да реши проблема с работната ръка, сигурността и качеството на храната, казва Сара Тейбър, експерт по културите от Северна Каролина, пише forbes.com.

Блокчейн превзема Европа след 2020 г.

„Проблемът не е в инструментите, какъвто е блокчейн технологията, а в хората“, допълва тя.

През 2018 г. хранителната индустрия стана свидетел на много случаи на зарази, свързани с качеството на храната. 

Многобройните случаи в цял свят провокираха сектора да търси технология, конкретно блокчейн, като решение на проблема. Големи хранителни вериги анонсираха, че ще приемат доставки само от производители, които са част от блокчейн технологията.



Според експерта Сара Тейбър болкчейн технологията сама по себе си трудно ще реши проблема с работната ръка. 

Ако имате компания, която не наема качествена работна ръка, никакъв инструмент няма да ви свърши работа, категорична е тя.

В продължение на няколко години Сара Тейбър е била работничка във ферма. Тя вярва, че истинската причина за заразената храна се дължи на засилването на имиграционните проблеми. Работниците във фермите са ключови за забелязването на проблемите с безопасността на храната и докладването им. Но когато си временен работник, който се бои да не загуби работата си, това не е възможно.



Това е проблем, неподвластен за решаване и от блокчейн технологията, категорична е Тейбър. 

Блокчейн технологията
може да предлага по-добър начин за записване на информацията и достъпа до нея, но ако работниците в земеделието не сигнализират за проблеми и мениджмънтът не записва данните правилно, блокчейнът няма какво повече да предложи, заключва Сара Тейбър.