След като общественото обсъждане на проекта на наредбата за прилагане на мярката „изтегляне от пазара“, насочена към осигуряване подкрепа на производителите на плодове, които са пострадали от забраната на внос на някои продукти от Европейския съюз към Руската федерация, се очаква наредбата да бъде обнародвана в Държавен вестник. 
 
В новия регламент не се предвижда подпомагане за производителите на зеленчуци и някои видове плодове, които не са трайни насаждения и производството им се адаптира по-лесно към пазарните условия.
 
Отново се предвижда подпомагане за признати организации на производители (ОП) и за производителите, които не са членове на ОП при същите условия, както в регламентите за извънредни мерки прилагани през първите три години на забраната. Всяка държава членка, в това число и България, може да прилага предвидените мерки за количества до 2 000 тона от един или повече от допустимите продукти. 
 
В регламента се урежда прилагането на мерките: „изтегляне от пазара” за безплатно предоставяне на плодове на благотворителни организации или фондации, училища, детски градини, детски лагери, лечебни заведения, старчески домове или места за лишаване от свобода и „изтегляне от пазара“ за храна за животни.
 
Мярката се прилага по отношение на следните плодове:
1. ябълки, включени в код по КН 0808 10;
2. круши, включени в код по КН 0808 30;
3. праскови и нектарини, включени в код по КН 0809 30;
4. сливи, включени в код по КН 0809 40 05;
5. череши, включени в код по КН 0809 29 00.
 
 
Уреден е и периодът на прилагане на временните извънредни мерки - до 30 юни 2018 г. или до достигане на допустимите за подпомагане количества продукти в съответната държава членка. За получаване на подпомагане, бенефициентите трябва да подадат заявка за плащане по образец, утвърден от изпълнителния директор на ДФЗ, до 31 юли 2018 г. А самите суми следва да бъдат изплатени до 30 септември 2018 г.
 
Заявленията следва да съдържат:
1. плодовете, за които ще прилага мярката;
2. идентификация и размер на площите, на които е произведен всеки един от видовете плодове; площите се идентифицират чрез номерата на блоковете на земеделските стопанства в системата за идентификация на земеделските парцели, а когато заявителите не могат да ги посочат - чрез номерата на недвижимите имоти по картата на възстановената собственост;
3. количеството на изтегляните плодове и тяхното предназначение, мястото и датата, на които ще бъдат готови за проверка на изтеглянето, и организацията, на която ще бъдат предоставени и/или местонаправлението, където  плодовете ще бъдат изпратени за храна на животни;
4. очакваните транспортни разходи, съобразени с мястото, до което плодовете ще бъдат превозени.