Пазарджишките зеленчукопроизводители тенденциозно увеличават площите с тикви заради субсидиите. Това каза Иван Кабуров, зеленчукопроизводител от Пазарджик пред Фокус.
 
„Сигурен съм, че Министерството на земеделието и храните и фонд Земеделие ще оценят грешката, която са направили да включат тиквата в сектор Зеленчукопроизводство и тя да бъде субсидирана като зеленчук", заяви той.
 
"Разходите, които се правят за един декар тиква по нищо не могат да се сравняват с тези за един декар пипер или домати. При тиквата има разходи само за засяване на семена, монтиране на капково напояване, поливане и прибиране на реколтата“, коментира производителят.
 
Според зеленчукопроизводителят разходите за декар тикви са не повече от 150 лева, докато при повечето от зеленчуците достигат до 1 500 лева.
 
Той допълни, че тази година е увеличил площите с тиква тройно, но увеличението не е за сметка на другите зеленчуци, които също са повече от миналата година.
 
Фермер.БГ припомня изказването на Мариана Милтенова пред БТА относно нова схема за източване на субсидии по мярка 4.2 от ПРСР. Като пример, експертът, посочи именно тиквите, които спадат към групата на плодовите зеленчуци и масово се засаждат, а след това не се прибират. По този начин при разход за отглеждане, възлизащ приблизително на 100 лв./дка, земеделските стопани получават 230 лв./дка, като така на практика няма смисъл да работят.