Зеленчукопроизводители поискаха ограничаване на вноса на зеленчукова продукция от Гърция и Македония чрез налагането на вносни такси. На среща със заместник-министъра на земеделието Цветан Димитров в пловдивското село Гълъбово членове на Българската асоциация на фермерите настояха и за ограничаване на вноса на картофи от Полша, на която е наложена забрана за износ.

Според фермерите се налага засилване на контрола от страна на службите по растителна защита и апробация и семекотрол. Те изразиха надежда, че ще бъдат предприети мерки срещу контрабандните вносители на зеленчуци, което не само се отразява на пазарните цени, но с оглед на използването им като посадъчен материал, може да доведе до влошаване на качеството на крайния продукт.

 „Необходимо е да има представител от всички сектори в земеделието при съставяне на Закона за браншовите организации”, каза зам.-министър Димитров по време на срещата. Той покани зеленчукопроизводителите на излъчат свой представител, който да участва в работната група по закона.