x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Заявка от Китай за 10 000 тона тютюн от България

Интересът на китайската страна вероятно ще бъде към ориенталските сортове

Заявка от Китай за 10 000 тона тютюн от България
Автор: Фермер.БГ
Китай ще внася български тютюн – това е една от новините от четиридневното посещение на премиера Ли Къцян в София.
 
 
„Реално заявеното количество е около 10 000 тона тютюн, тоест между 60 и 70% от ежегодно произвеждания у нас тютюн“, каза пред БНР Цветан Филев, председател на Българската асоциация на тютюнопроизводителите.
 
След срещата на върха във формата „16+1“ в София е подписана спогодба за експорт на до 10 млн. тона тютюневи листа от България, стана ясно от думите на китайския гост преди отпътуването му от страната, но без да се уточни за какъв период от време става въпрос. 
 
„На този етап все още няма ясни параметри на спогодбата“, отбеляза Филев.
 
Той припомни, че Китай е най-големият производител на тютюн в световен мащаб, следван от Индия и Бразилия. За трета поредна година у нас се очаква да бъдат произведени общо около 16 000 тона тютюн от всички сортови групи. От тях 8 000 тона са ориенталски тютюн, към които вероятно ще има най-голям интерес от китайската страна.
 
 
„Ако има интерес и търсене на по-големи количества от произвежданите в момента, българският тютюнопроизводител ще се преориентира към производство на по-големи количества ориенталски тютюни, смята председателят.
 
Цветан Филев подчерта, че за да дойдат китайските търговци и да купят тютюни, които не им трябват, това е политическо решение, а включването на тютюна в дневния ред е успех за правителството.
 
„Въпрос на разбирателство и на търговия. Китай е необятен пазар на всякакъв вид земеделски култури, включително и на тютюн, защото са и голям потребител на тютюневите изделия“, коментира той.
 
Със сигурност ще се търси тютюн с екстра качество, но българските производители са в състояние да се справят с високите изисквания.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Пореден рунд на търговска война ЕС - САЩ: Соя, царевица и ориз вече са с 25% мито
 

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news