Застрашена от изчезване старопланинска порода овца ще бъде представена на изложението в Сливен от Дирекция "Природен парк Българка", към Държавната агенция по горите.

 

Изложението ще се проведе в края на тази седмица - 8-и Октомври ( събота) в кв.Речица край Сливен.

 

Старопланинската порода овце е изключително устойчива на температурни амплитуди и вируси, казват хората, ангажирани с отглеждането и вече повече от 2 години.  Сертифицираното стадо е част от дейностите за възстановяване и подпомагане на биологичното разнообразие на високопланинските ливади и пасища по Оперативна програма „Околна среда".

 

Тази порода овце е с много добри адаптивни способности към суровите климатични условия. Овцете са подвижни, с много добре развит инстинкт за самосъхранение и активно търсене, познаване и използване на пашата, резистентни са към простудни и някои паразитни заболявания. Средната дължина на вълната е между 11-19см. Маслеността на млякото от тези овце е много висока - между 8 и 10,5 %.

 

Посетителите на изложението ще могат сами да се уверят във високата еко-стойност на продуктите от специалната порода. Мляко и млечни продукти от овцете, също така специално изработени одеяла от вълна, ще бъдат показани пред публиката и журито.

 

© 2011 fermer.bg