x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Защо малините все още се берат на ръка у нас?

Механизираното бране на малини тепърва започва да набира скорост у нас

Защо малините все още се берат на ръка у нас?
Автор: Христина Василева, Фермер.БГ
снимка: © БАМ-Я
Първият малинокомбайн влиза в действие през 1965 г. У нас, след повече от 50 години, механизираното бране на малини започва да набира скорост. Какви са причините и рентабилно ли е да си закупиш малинокомбайн? Фермер.БГ разговаря с председателя на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) Божидар Петков.
 
 
„Три са основните причини за забавеното внедряване на малинокомбайните у нас. На първо място е незнанието и неувереността на производителите, че капризен плод като малината може да се бере машинно. Фактор е работна ръка, въпреки че този проблем досега сякаш не се беше задълбочил толкова. Третият момент е сравнително високата цена на машините у нас“, коментира той.
 
По думите му доскоро в България само една компания е предлагала малинокомбайни. Именно заради това стечение на обстоятелствата, цената на машините е била доста завишена. 
 
„В момента има и други фирми, но преди като държаха монопол, цените на малинокомбайните бяха с може би 30% нагоре. Сега в страната има 10 комбайна, като само 6-7 от тях са в района на Попово и Лозница. 7 са от американски тип, а 3 са сръбски“, добави той.
 
Браншовикът обясни, че малинокомбайните могат да бъдат полезни единствено за фермерите, които имат насаждения над 100 дка. В района на Попово и Лозница в тази категория влизат около 20-25 души, докато в цялата страна са над 100.
 
„Нуждата от малинокомбайни е голяма. С всяка година се увеличава кризата със сезонните работници и това е един отдушник, който идва в подходящо време. Оказва се, че себестойността на 1 кг машинно бране е в пъти по-ниска в съпоставка с ръчното. За 1 кг набрана продукция се плаща около 1-1,10 лв. чиста сума, което значи, че брутната заплата е поне 1,50 лв. за кг“, разказа Петков.
 
Той припомни, че голяма част от производителите са принудени да събират работници от около 100-200 км разстояние от малиновите насаждения, което е един голям допълнителен разход.
 
„Изводът е, че няма да се подобряват нещата, що се касае до работната сила. Сега е моментът, според мен, тъй като цените на малината леко се понижиха и то в европейски мащаб. Ако не се внедрят техннически средства, производството става нерентабилно“, каза Петков.
 
Въпреки че малинокомбайнът е една доста скъпа инвестиция, за нея не може да се кандидатства по европейските мерки.
 
„По предходния прием по мярка 4.1 бяха заявени 12 малинокомбайна и всички те отпаднаха“, заключи Петков.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Производители се отказват от тютюна и садят малини
 
Божидар Петков: Трябва анализ за състоянието на сектор Плодове и зеленчуци
 

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news