x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Защо БАБХ купува препарати за диагностика на чумата по овцете и козите?

При появата на болестта БАБХ не е разполагала с никакви диагностикуми за изследване на болестта

Защо БАБХ купува препарати за диагностика на чумата по овцете и козите?
Автор: Фермер.БГ
Защо Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) купува препарати за диагностика на чумата по овцете и козите? Какво наложи това, отговаря Агенцията.
 
 
По повод запитванията за обществената поръчка, възложена от БАБХ за доставка на препарати за диагностика на чумата по дребните преживни животни, Агенцията информира, че на 2.07.2018г. Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ) е закупил неголямо количество китове за диагностика от „Лабор Диагностик“, дружество, регистрирано по Закона за задълженията и договорите, което е имало договор за доставка само на два мида от необходимите препарати за диагностика. Самото дружество не е било вписано в регистъра Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт www.ndnivmi.bg
 
При появата на болестта БАБХ не е разполагала с никакви диагностикуми за изследване на болестта, затова се е наложило спешно възлагане на обществена поръчка за доставка. В същото време лабораториите на БАБХ са работили отчасти и с диагностикуми, дарени от Европейската комисия, но в малки количества, коментираха от пресцентъра на Агенцията.
 
На въпроса защо точно тези препарати е трябвало да се доставят, отговаряме, че това са единствените китове за диагностика на чума по дребните преживни животни, които са регистрирани в Република България. Регистърът е публичен и е публично достъпен на интернет страницата на Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт www.ndnivmi.bg.
 
Съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност в България може да се използват само регистрирани препарати.
 
Преди обявяване на поръчката „Глобул вижън 2018“ ЕООД е представила пълномощно от 01.08.2018г. да регистрира и продава продуктите, предмет на поръчката от IDvet Genetics, Франция, подписано от Филип Поркюе - главен изпълнителен директор. Именно поради това и БАБХ ги покани за участие в процедурата. Към тази дата няма друга фирма, която да е представила пълномощно за трите кита от този производител.
 
По отношение на въпросите кога е създадена фирмата, тези отговори трябва да бъдат отправени към нейните представители. При извършена проверка в Търговския регистър БАБХ е се установила, че фирмата включва в предмета си на дейност „всички дейности и услуги, незабранени от закона“. 
 
Основният мотив е, че „Глобул вижън 2018“ ЕООД фигурира в българския регистър и има пълномощно от производителя да продава тези продукти. В прикачените файлове пускаме оригиналите на документите, с които са им делегирани правата.
 
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Още се чакат пробите на мъртвите овце в Благоевградско
 
Дамите в селското стопанство: Радостина Жекова
18.01.2019 | 3887 прочитания
Дамите в селското стопанство: Радостина Жекова
Време е да разберем, че обединението е сила, смята председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите

Кое ще е най-значимо за фермерите през 2019 г.?

news