x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Зарази по животните доближиха опасно от север и от юг

Огнище на чума по свинете е открито край Тулча, а заразен нодуларен дерматит е регистриран край Одрин

Зарази по животните доближиха опасно от север и от юг
Автор: Фермер.БГ
Опасните заболявания африканска чума по свинете (АЧС) и заразен нодуларен дерматит са открити през последните дни много близо до границите на България - на север районът на инфекцията е край румънския град Тулча и на юг - край Одрин.
 
 
Случаят на АЧС е регистриран при дива свиня в румънската Северна Добруджа, съобщи Изпълнителната агенция по горите.Ведомството призова българските ловци да спазват стриктно наложените превантивни мерки за ограничаване разпространението на заболяването. Основното е да се извършва по-интензивен индивидуален отстрел за свеждане на популацията на дивата свиня в страната до нива 0.3 броя на 100 хектара.
 
Още в началото на годината Агенцията взе мерки срещу появата на АЧС у нас. Едно от изискванията е ловците незабавно да уведомяват официален ветеринарен лекар за всеки един намерен труп на дива свиня. Особено внимание се обръща на общините по поречието на Дунав и на островите по реката, общините в област Силистра и Добрич по сухоземната граница с Румъния и черноморската граница.
 
Африканската чума по свинете е открита за първи път в ЕС през 2014 г. в Литва, припомниха от Агенцията. Оттогава заболяването се е разпространило в Полша, Латвия, Естония, Чехия, Унгария и Румъния. АЧС е широко разпространена в Украйна и Русия, като има случаи и в Молдова. 
 
„Това е смъртоносен вирус, който засяга домашни свине и диви свине, като последните са носител за вируса. В момента няма ваксина и няма лечение. Болестта не засяга човешкото здраве, но нанася големи икономически загуби на засегнатите страни“, уточниха от агенцията.
 
Снимка: btvnovinite.bg 
 
По-рано днес изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните д-р Дамян Илиев съобщи пред бТВ, че епизоотичната обстановка е сложна, както у нас, така и в съседни страни. Открито е ново огнище на заразен нодуларен дерматит близо до Одрин. В същото време борбата с птичия грип България харчи над 10 млн. лв. годишно. По думите на д-р Илиев, сега се проверява сигнал за нов случай на заболяването в района на Добрич.
 
Изпълнителният директор на БАБХ коментира и случая с кравата-беглец Пенка, който придоби световна известност.
 
„Намерих вратичка в закона кравата Пенка да остане жива“, каза д-р Дамян Илиев. Той лично е подписал решението „на базата на достатъчно основания, а не на базата на емоциите“.
 
По думите му, въпреки законодателството и ангажиментите, които има страната ни към страните-членки и към другите държави, е взето решението, че опасността липсва. Според него, гаранцията на лекар с бележка от Сърбия е нещо, което не може да се приеме. 
 
„Един повърхностен преглед е несериозно нещо, на което да стъпим. И двете страни бяха длъжни да направят нещата както трябва”, коментира д-р Дамян Илиев. Той предупреди, че вирусните заболявания не са нещо несериозно, което може бъде разглеждано лековато.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Африканска чума по свинете връхлетя ферма с 6 000 свине
 
До 100% финансиране при лизинг на земя
10.12.2018 | 3181 прочитания
До 100% финансиране при лизинг на земя
Фермерите търсят опростена и бърза процедура за осигуряване на средства за новата стопанска година

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news