Земеделски браншови организации обмислят идеята за дебат по отношение на преразпределение на субсидиите между зърнопроизводители, зеленчукопроизводители и животновъди, стана ясно на пресконференция на Фондация за биологично земеделие „Биоселена”, Фондация за околна среда и биоземеделие, Българска асоциация „Биопродукти” и Асоциация на биотърговците в България. Не е изключено към идеята да се присъединят и други фермери от растениевъдството.

В момента земеделците получават европейски преки плащани за площ и национални доплащания към тях,а животновъдите получават национална помощ за глава животно както същестуват схеми за подпомагане на млекопроизводството, медопроизводството и прочие.

Въпросът е, че отпусканата помощ покрива около 25% от разходите на зърнопроизводителите, около 5% от разходите на зеленчукопроизводителите, овощарите и др. Субсидиите възстановяват и едва 0,01% от разходите на оранжерийните производители, което според производителите е неправилно. Те са на ясно, че не могат да се бъркат в политиката на ЕС по субсидиране на агросектора, но могат да въздействат по отношение на местната политика и да договорят преразпределение на националните доплащания. 

 

© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!