Ново отворено писмо изпрати инициативният комитет срещу промените в Закона за генетично модифицираните организми до министър-председателя Бойко Борисов. В писмото се настоява да бъде поискана оставката на зам.- министъра на околната среда Евдокия Манева, която носи лична отговорност за дълбоката криза на доверие между обществото и управляващите, и в частност администрацията на МОСВ по отношение на ГМО.

Публикуваме целия текст на отвореното писмо:

ДО

 

Министър-председателя на Република България Г-н Бойко Борисов
Копие:
Посланика на САЩ в България Негово Превъзходителство г-н Джеймс Уорлик
Президента на Република България Г-н Георги Първанов
Министерски съвет на Република България

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕМИЕР,

Вече повече от два месеца браншови, граждански и природозащитни организации отстояваме позицията си за недопускане на ГМО в природата на България. Огромна обществена енергия бе изхабена в опити да се преборим с явното нежелание на администрацията на МОСВ да защити обществения и национален интерес и да работи за опазването на природата и биологичното разнообразие на България.

Станахме свидетели на укриване и изопачаване на информация с цел заблуда на обществото, категорична липса на обосновани мотиви за промяна на ЗГМО относно пускането на ГМО в природата, укриване на писмото от ЕК с действителните препоръки, изказвания в медийното пространство на неверни и подвеждащи твърдения, неспазване принципите на прозрачност, както и нарушаване на Закона за нормативните актове за обоснованост, стабилност, откритост и съгласуваност.

Това доведе до дълбока криза на доверие между обществото и управляващите, и в частност администрацията на МОСВ. Ние водим под отговорност за това лично зам. министъра на околната среда и водите г-жа Евдокия Манева и настояваме тя да поеме политическата отговорност за създалата се криза като бъде поискана нейната оставка от това министерство.

Само за 2 месеца хората излязоха на 4 граждански протеста, последният от които общонационален, състоял се в 5 града на страната – София, Варна, Пловдив, Велико Търново и Русе. Българските граждани изразиха волята си, че не желаят ГМО на земята си.

Независимо от осъществената среща на представители на протестиращите граждански организации (майките с децата) с Вас и постигнатата договореност да се промени на този етап единствено тази част от законодателството за ГМО, която е предмет на изпратеното и дълго укривано от МОСВ писмо от ЕК (работа с ГМО в лабораторни условия), продължиха манипулациите и натискът върху народните представители от КОСВ в 41-вото Народно събрание и насочването на решенията им по всяка една точка в посока либерализиране на режима за пускане на ГМО в околната среда.

Въпреки заявената на тази среща от Вас воля, продължава неприемлив за цялото общество пазарлък по членове от закона и прокарване на про ГМО текстове в закона.

Г-жа Евдокия Манева не само не защитава обществения и национален интерес и опазването на околната среда, но напротив – работи в ущърб на обществото и правителството, лобира за частни интереси и уронва престижа на институциите, в частност на Министерски съвет и Вас лично в качеството Ви на премиер на Република България.

Официалната подкрепа на политиките за либерализация на ГМО в България, изразени от посланика на САЩ г-н Джеймс Уорлик в статия, публикувана във вестник Сега на 12.02.2009г. в секция Наблюдател, ни кара да се съмняваме, че промените в закона се правят на основа на икономически интереси на компании, крупни собственици на патенти върху генетично модифицирани организми.

Също така настояваме г-н Уорлик да се извини на протестиращите граждани за следното свое изказване: „Днес България има възможност да се присъедини към другите страни в Европейския съюз в одобряването на земеделски култури, подобрени с помощта на съвременната наука. Не бива да се допусне тази възможност да бъде пропусната поради дезинформация и необосновани страхове.”

Подобно изказване има за цел да омаловажи сериозността на исканията на протестиращите, което е далеч от стандартния дипломатически подход и комуникация. Смятаме подобен тип поръчкови, платени статии за директно лобиране сред българското общество за интереси на големите мулти корпорации, стартирали своето развитие от САЩ. Също така смятаме, че това е в пълно противоречие с вече декларираната позиция за провеждане на политика против ГМО в страната ни и стратегия за развитие на „зелена България”.

Призоваваме още Министъра на околната среда и водите г-жа Нона Караждова, предвид общонационалното значение на въпроса, да поеме персонална отговорност за удовлетворяване исканията на протестиращите организации и да гарантира коректното прилагане на препоръките от ЕС.

Инициативен комитет на родители и граждани
Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ)
Българска асоциация на фермерите
Българска Асоциация Биопродукти
Социална мрежа на българските фермери Фермер БГ
Национална научна асоциация по пчеларство
Обществен център за околна среда и устойчиво развитие – Варна
Фондация за околна среда и биоземеделие
Областен съвет на кооперациите - В. Търново
СНЦ "ЕКО МРАМОР"
СГС Щастливеца
Коалиция България без цианиди