Сеитбата на пролетни култури вече привършва в полетата на земеделския стопанин Атанас Жечев. Фермерът обработва 8000 дка земя в община Балчик.
 
 
Споделя, че кампанията е била трудна. „Жестокото засушаване в Добричко ни принуди да правим на всяко поле замервания и да търсим на каква дълбочина е влагата. Това налага настройване на сеялките за всеки блок, за да може семето да попадне в максимално добри условия”, обясни Жечев. 
 
При по-дълбоката сеитба обаче също има рискове, не крие опасенията си стопанинът. 1700 дка са площите със слънчоглед, 1600 дка – с царевица. Последните полета с техническата култура са засети край село Царичино.
 
 
„На това поле сеем на дълбочина от 8 см. Над 90% от семената попадат на влага. Въпрос на поне 10 литра дъжд е да поникнат всички растения дружно”, не крие надеждите си Атанас и обобщава: „Пролетната кампания преминава при подходящи условията за сеитба, температурата на почвата вече е подходяща, но в горния почвен слой влагата е силно компрометирана и неравномерна”.
 
Според земеделския стопанин засушаването през сезон 2018/2019 е изключително необичайно. „От двайсетина години се занимавам със земеделие, такова крайно и трайно засушаване не помня. Едва ли има колеги, които да са спокойни. Още от самата есен започнаха нетрадиционни суши, които доведоха до недобре поникнали пшеници”, разказва още наблюденията си фермерът. Той отчита, че през февруари и март сумарно са паднали едва 15 литра дъжд
 
Допълнителен фактор за влошаване на състоянието на посевите е силният вятър, който почти целогодишно духа в Добруджа и изсмуква и малкото останала почвена влага. Повърхността на полетата е изпръхнала и става на пепел, когато влязат машините, разказва земеделецът.
 
 
Общо 3600 дка са посевите с пшеница в стопанството на Атанас Жечев. „Има растения, които поникнаха добре и навреме, успяха да се вкоренят. Но има пшеници, които не поникнаха дружно, не успяха да направят добър корен. Зимата без снежна покривка допринесе за силно изтегляне на растенията и част от растенията загинаха.
 
След това последваха вълни от слани, които отново затормозиха пшениците. Общото им състояние не е добро, има такива в много лошо състояние”, разказва за трудностите фермерът.
 
Всички полета с пшеница са третирани и наторени, всички агротехнически мероприятия са извършени, но няма развитие поради липса на влага. Очакваният дъжд може да доведе до нормална вегетация и дружно поникване на пролетните култури. 
Атанас Жечев допълва, че вече е развалил и презасял 110 дка с рапица