Ушните марки, които са поставени върху животните не са достатъчно стабилни, често падат по време на паша или когато животните се чешат в оградите. За този проблем сигнализираха животновъди от страната, посочвайки че след това биват глобявани.

Проблемът произтича от там, че когато падне ушната марка, ветеринарният лекар прави протокол и поставя нова, но протоколът след това не важи пред Разплащателната агенция. Така стопаните са в омагьосан кръг, защото излиза, че те са излъгали с бройката на животните си. Освен това няма координация между ветеринари и инспектори от ДФЗ, недоволстват стопаните. „Явно базите им данни не са синхронизирани и данните са различни“, коментират те.

Конкретен е случаят с животновъда от троянското село Добродан Веселин Чавдаров. Пред Фермер.БГ той коментира, че през месец февруари декларира броя на животните, а до есента, когато от инспектората дойдат на проверка ушните марки са някъде из торовете, по телта или из гората. „От там идват проблемите, че животните все едно ги няма, а те са налични. Докторът пише декларации, че марката е заменена с друга с нов номер, в следствие на което мен ме глобяват и то в троен размер“, обясни Чавдаров.

На една паднала ушна марка той губи субсидията за глава  на три животни. Затова се е принудил да декларира по-малко животни, отколкото гледа за да не се стига до тук: „Имам 150 кози, но съм декларирал 120“, призна още той. Други пък са намерили начин да поставят наново ушните марки, като им поставят различни винтчета. 

 

ВИЖ ВИДЕО НОВИНАТА:

 

© 2011 fermer.bg