Вече две години МЗХ не е плащало на  държавното търговско дружество „Напоителни системи” ЕАД  за поддържане на държавните обекти за предпазване от вредното въздействие на водите, научи Фермер.БГ.

 

Напрактика държавата, в лицето на МЗХ, което отпуска парите, са изоставили тази дейност на произвола на съдбата. Дружеството стопанисва обектите за собствена сметка и заради това   десетки служители от няколко регионални клона не са взимали заплати от месец юли. Отделно от това „Напоителни системи“ има просрочени споразумения с електроразпределителните компании.

 

Основният източник на средства за държавното дружество е МЗХ, което отделяше бюджет за Изпълнителната агенция по хидромелиорации /ИАХ/, която беше второстепенен разпоредител на средства и подписваше договори с „Напоителни ситеми“, които да се грижат за съоръженията - държавна собственост. През тази година двете агенции имаха договор на стойност 6 млн. лв, но тази по хидромелиорациите беше ликвидирана, а „Напоителни системи“ не успя да получи повече от половината пари заложени в договора.

 

По всяка вероятност, средства за поддържане на държавните обекти за предпазване от вредното въздействие на водите няма да има и догодина. Заради това изпълнителният директор на дръжеството Елица Попова е силно притеснена и е изпратила искане до парламeнтарните комисии по бюджет и финанси и по земеделие и гори за промяна в проектобюджета за 2011 година.

 

От „Напоителни системи“ ЕАДсъобщиха за Фермер.БГ, че липсата на средства за отводняване може да доведе до заливане на земеделски земи, населени места и инженерна инфраструктура.  Обекти за предпазване от вредното въздействие на водите – държавна собственост включват над 3 000 км корекции на реки, 253 км. Дунавски диги, 247,88 км предпазни диги по вътрешни реки, 1 530 532 дка отводнителни системи и полета, помпени станции.

 

Основната функция на посочените съоръжения е да предпазват от заливане 1 662 000 дка земеделски земи, населени места и инженерна инфраструктура (мостове, пътища и др.). Съгласно Закона за водите, извършването на тези дейности, по поддържане и отводняване, трябва да се осъществяват с бюджетни средства. В чл. 10 (1) т. 2 от от него е записано, че „държавната политика, свързана с дейностите по експлоатация, изграждане, реконструкция и модернизация на водностопанските съоръжения се осъществява от Министъра на земеделието и храните, в това число за хидромелиоративни съоръжения за предпазване от вредното въздействие на водите, извън границите на населените места.

 

 

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!