От  днес до 14 февруари в "Мания Тауър" в Плевен ще се проведе осмото международно изложение -договаряне "Пчеларство - Плевен 2010". Форумът се организира от "Партнерс експо" ООД и Областния пчеларски съюз - Плевен, със съдействието на всички браншови организации в страната и преминава под патронажа на областния управител и Министерството на земеделието и храните.

Участие са заявили над 100 фирми и организации от страната, Европа и Азия, представящи последни новости в областта на пчеларското оборудване и инвентар, восъчни основи, ветеринарни препарати, лицензирано производство на майки и отводки, пчелни продукти и производи - козметика, напитки и други, опаковки и етикети, специализирано обучение и литература, медоносна растителност фиданки и семена, финансиращи, донорски и консултантски организации.

Редом с продуктите на авторитетните и водещи български фирми в сектора, посетителите ще могат да се запознаят с асортимента на фирми и представители от Италия - пчеларско инвентар и оборудване "Lega Italy", силиконови калъпи за свещи "Agriland"; Германия - ветеринарни препарати "Bayer"; Англия - ветеринарни препарати "Vita Europa"; Полша - пчеларско оборудване и кошери от стириопор "PPHU Tomasz Lyson"; Сърбия - ветеринарни препарати "Evrotom", пчеларски инвентар - Miodrag Rajkovic; Финландия - производство на пчеларско оборудване и кошери от стириопор "Paradise Honey"; Турция - оборудване и инвентар от фирмите "Temel Petek Aricilik Evi", "Ipek Petek", и представители на уникалния термокошер "Apimaye" - прозводство на "Yildirim Plastik"; Словения - пчеларско оборудване и инвентар от "Logar Trade"; Румъния - оборудване, инвентар и пчелни производи от "Nektarking"; Унгария - представители на фирма "Anivet", производители на кошери с въртящи се рамки "Konya".

Специално внимание се отделя на последните новости в технологиите на отглеждане  за повишаване на качеството и количеството произведени пчелни продукти от едно пчелно семейство.

Богата ще бъде и съпътстващата програма на изложението. Аспектите, които ще бъдат засегнати, са свързани с актуални програми и фондове за подпомагане на бранша, финансови промени, касаещи пчеларите, болести по пчелите, хранене, пчеларството като професия и професионален подход към него, работа на пчелина с 1 100 кошери и други. Като лектори се очакват водещи представители на ДФ "Земеделие" и Министерството на земеделието и храните, водещи специалисти от България и авторитетни имена от Англия, Германия, Румъния и Сърбия.

За трети пореден път ще дадат приза "Най-проспериращ млад пчелар за 2009 година". Право на участие в конкурса имат български пчелари ненавършили 35 години към 31 декември 2009 година. Класираният на първо място пчелар ще получи статуетка и грамота и право на участие в традиционния конкурс "Млад фермер 2009", организиран от фондация "Еврика".