Започна жътвената кампания по прибиране на ориз в страната. Пред Фермер.БГ производители съобщиха, че в първите дни на кампанията средният добив от декар е около 700 кг. За някои производители това са приблизително същите добиви като миналогодишните, но при други – те се оказват малко по-ниски.

На пазара на ориз все още няма раздвижване, коментира Стефан Видев, който отглежда 600 дка в землището на пловдивското село Лозен. Разходите при производството на ориз са много големи – 250-300 лв са само преките разходи, необходими за производството на декар, като в това число не се включват инвестициите като оборудване на комбайн за ориз, сушилни и т.н. Само водата, необходима за напояване на зърнената култура излиза 70 лв/ дка без ДДС. Семената, препаратите за обработка и торовете също са много скъпи, коментира Пеньо Тодоров, който отглежда 1300 дка ориз в село Боздуганово, общ. Раднево. Според него в никакъв случай изкупните цени не трябва да са под 60 ст  (600 лв за тон).

Ако месецът се задържи сравнително сух, без валежи, жътвата на ориза може да приключи до края на октомври, прогнозират производителите.

Ориз в страната се отглежда само в ограничен брой региони – Старозагорски, Пловдивски, Пазарджишки.









© 2009 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!