x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Запазване на търсенето на говеждо месо в Америка

Ще бъде ли толкова добра и настоящата година?

Запазване на търсенето на говеждо месо в Америка
Автор: Фермер.БГ
снимка: © Pixabay
Силното търсене на говеждо месо през 2017 г. на американския пазар бе един от факторите, благодарение на който се запазиха цените през цялата година и се увеличи производството. Ще бъде ли обаче и 2018 г. достатъчно добра, за да компенсиране увеличеното производство?
 
 
Миналата година ще бъде запомнена като годината на изненадите, смята Глин Тонсор, професор по аграрна икономика в Канзас, цитиран от beefmagazine.com.
 
"Увеличението на говедата в страната през 2017 г. е с почти 4% спрямо 2016 г. Прогнозите за тази година е тенденцията на увеличение да продължи, а ръстът да е с 5%. Въпреки високото производство не се знае дали пазарът ще остане актуален през 2018 г.“, добави Тонсор.
 
По думите му изненадващо високите пазарни цени ще си останат за 2017 г.
 
„През 2017 г. промишлеността стана свидетел на ценови митинг, защото през четвъртото тримесечие на годината пазара предложи една уникално висока цена. Според мен обаче това няма да се повтори през 2018 г.“, смята професорът.
 
По думите му интересът при търсенето компенсира увеличеното производство на говеждо месо. Това от своя страна е достатъчно цените на говедата да са нараснали с 9% през 2017 г., а на говеждото месо с 23%.
 
2017 върна много от парите обратно към бранша, а 2018 изглежда по-добре от очакваното от Тонсор, но резултатът ще продължи да бъде тясно свързан с търсенето, смятат експерти.
 
Друга интересна закономерност, която е открил професора е, че през последните години говедовъдите сменят предпочитаните от тях територии.
 
Въпреки че Тексас си остава номер едно дестинация за отглеждането на говеда, броят на кравите е спаднал с 11% от 2008 г. до момента. За сметка на това в Южна Дакота се наблюдава увеличение от 9,5% при говедата. При Северна Дакота ръстът е 6,5%, а този в Мисури е 4,6%.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Шанс за нашите животновъди: Бразилия спря износа на говеда по море
 

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news