Запазва се реда за проекти по ПРСР, за които не е имало бюджет. Това заяви заместник министъра на земеделието Светлана Боянова, по повод проектите по мярка 112  от ПРСР за които не остана достатъчно свободен финансов ресурс.

 

"Фермите от първа група имаха възможност да кандидатстват за подобряване общата конкурентоспособност на млечната ферма с приема през юни месец", заяви Светлана Боянова.Така с инвестиционен проект те можеха да кандидатстват за всякакви субсидии, които не са обвързани с постигане стандартите на общността. Така например по Европейския план за икономическо възстановяване фермите можеха да кандидатстват за субсидии по закупуване на ново, модерно оборудване, повишаващо общата конкурентоспособност на фермите.

 

Фермите от втора и трета група обаче ще достигат стандратите на общността до края на следващата година и те трябва да кандидатстват точно за такива инвестиции от т. нар инвестиционно кредитиране. Размерът на бюджета за инвестиционното кредитиране се определя с план-сметката на ДФЗ. От ДФЗ са предвидени 120 млн лева за следващата година, но това, поясни Светлана Боянова, зависи и от Бюджет 2011, който все още не е дискутиран в Народното събрание. След приемането на Бюджет 2011 ще има яснота по въпроса с бюджета за инвестиционно кредитиране и колко точно ще е той.

 

Фермерите ще могат да кандидатсват за инвестиционен кредит със заявление и ако проекта е добър, няма да е необходимо да изчакват изпълнение на предходния проект, когато новия е по гарантиран бюджет.

 

© 2010 видео - Fermer.bg

Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ  е задължително!

Светлана Боянова : Предвиждаме ново отваряне на мярка 112 - Млад фермер