Въпреки последните промени в чл.80 на Закона за генно-модифицираните организми, с които се забранява освобождаването и отглеждането на ГМО, в текстовете на закона има пробойни, които не удовлетворяват искането България да бъде зона, свободна от ГМО. Около тази теза се обедини отново Инициативният комитет срещу промените в закона „България – свободна от ГМО”.

В декларация до Председателя на Народното събрание и до народните представители природозащитници, фермери и граждани заявяват следното: Противно на здравите принципи в законотворчеството, последната модификация на чл.80 препраща към регистрираща процедура, а не към дефиниция. Чл. 80 не работи, защото забранява само опитните полета и пуснатите за първи път в България хибриди, но за разрешените в ЕС /MON810 и Амфлора/ препраща към чл.71, който нито дефинира разрешените хибриди, нито казва, че се нуждаят от нечие  разрешение преди засаждането. От този член има препратка към чл.45, където пак няма такава информация, който пък от своя страна препраща в чл. 43, където пак няма нищо, което да касае разрешените в ЕС хибриди.

В чл.134 санкциите за нарушение на чл.80 са за длъжностни лица. След като чл.80 доби поредната си корекция, чл.134 не се измени съобразно него и на практика санкция за нарушение на чл.80 няма или е абсурдна – чрез съставяне на комисия към министър-председателя и гледане на делото от ВАС. В момента наказанието в чл.134 не е за лице, което е засяло ГМО в Натура, а за министъра, който е издал разрешение, което забележете никой не му иска и не е длъжен да иска, съответно няма от къде да се появи такова нарушение. Този, който сее, обаче си остава ненаказан.

Днес Народното събрание гледа на второ четене промените в Закона за ГМО в пленарна зала. Успоредно с това в много градове се провеждат протести срещу неточностите и „вратичките” в Закона.

Фермер.БГ публикува декларацията на Инициативния комитет срещу промените в Закона за ГМО:

ДЕКЛАРАЦИЯ

От организаторите на кампания „България, свободна от ГМО”

Уважаеми дами и господа,

Обръщаме се към Вас отново във връзка с последните промени в Закона за ГМО, гласувани на заседанието на Комисията по околната среда и водите (КОСВ) към Парламента на 12.03.2010 г. и чието гласуване в пленарна зала предстои на 17.03.2010 г. След тримесечна кампания и недвусмислено заявеното обществено мнение против ГМО, последните промени не гарантират успешното изпълнение на целта България – свободна от ГМО, към която заявиха, че се стремят и всички парламентарни сили.

Въпреки многото обещания за рестриктивен закон, управляващите ни заблудиха и се канят да одобрят закон с много пробойни. Той не се покрива с нашите искания за България свободна от ГМО. Ние продължаваме да протестираме, защото след три месеца предложенията на НПО по закона, изготвени от екип адвокати, специалисти по българско и европейско право, не бяха взети предвид на заседанията на КОСВ. Междувременно, всеки нов вариант на Закона за ГМО, който се предлага, е неадекватен, неясен и объркващ. В момента евентуално прилагане на Закона за ГМО позволява отглеждането и разпространението на ГМО на територията на България.

Исканията ни са:

1.Законът да формулира ясно и конкретно ограничение за отглеждане на всякакви ГМО хибриди на традиционните български култури, споменати в чл.79 от досега действащия закон.

2.В чл.80 да бъде категорично и ясно разписана забрана за освобождаване на ГМО в околната среда и отглеждане на ГМО с търговска цел в защитените територии и в защитените зони от националната екологична мрежа и на отстояния от границите им, по-малки от 30 км.

3.Да бъде адекватно формулиран чл.134 съобразно последните корекции на чл. 80.

4.В чл. 71 да се разпише, че министърът на земеделието не само регистрира, но и дава разрешение за площите, на които ще се отглеждат ГМ култури, само след като са спазени отстоянията и изискванията на този закон (т.е. той ще има компетенцията да отказва, ако не са спазени тези отстояния и изискванията по чл.80).

5.В чл.82, третиращ предпазната клауза, да се разпише временна забрана, докато е в ход процедурата по стартиране на предпазна клауза.

Разчитаме, че сме избрали компетентни законотворци, които ще намерят юридическите формулировки, за да гарантират запазването на българската природа и традиционни култури от разпространението на ГМО.

Смятаме, че изпълнителната власт трябва да поеме политическа отговорност за откровените лъжи и множеството манипулации на българския народ за тези три месеца, за пропиляното време, средства и енергия, които нанесоха трайни щети върху нашите очаквания за адекватно отношение към българското общество.

17 март 2010 г.
гр. София