Приемането на закон за браншоовите организации при всички случаи ще подобри дебата с изпълнителната власт и той ще стане по-ефективен. Това заявява в интервю за Агенция Фокус Десислава Танева, председател на ПК по Земеделие и гори, депутат от ГЕРБ. „В старанието си да сме максимално открити и публични при приемането на какъвто и да е законопроект или поднормативен акт, ние наистина дебатираме с всички възможни и известни нам представители, заяви Танева, като допълни, че политическият кабинет на министерството не може да проведе ефективен диалог по даден законопроект – например за животновъдството, „където преброихме 60 браншови организации”.

Според законопроекта директното членуване на физически или юридически лица в националната браншова организация не се допуска. Член на браншова организация не може да бъде в същото време член на друга браншова организация. На въпрос нарушава ли се в момента това изискване – едни и същи хора членуват в няколко организации и така се получава фиктивно представителство на някои от организациите, Танева отговаря: „Няма как да се получи фиктивна организация. В крайна сметка отговорността за ефективната работа на една браншова организация зависи от нейния управителен орган, който се избира от членовете на организацията”.

Във връзка със създалата се ситуация при животновъдните организации, където едни и същи хора създаваха различни организации и претендираха, че те са представителни, депутатът от ГЕРБ заявява, че в закона има нови предложения, според които ще бъдат определени критерии и ще бъдат изчистени тези неща. „Никой няма нужда от фиктивност на една организация”, допълва Танева.

Законопроектът дава възможност в един и същ бранш на производители да бъде създадена повече от една национална браншова организация, но единственото изискване при създаването им е те да бъдат образувани от повече от седем браншови организации.

„Законът за браншовите организации започна да се прави още от края на миналата година и Министерството на земеделието и храните вече го качи на своя сайт. От тогава текат процеси по дебатирането му и мисля, че те вече са към края си, поради което проектът на закон беше представен на Националното изложение по животновъдство в Сливен. Сега предстои междуведомственото му съгласуване преди да влезе на Министерски съвет”, съобщава още Десислава Танева.

Още по темата:

Десислава Танева за законодателните промени в агросектора след Великденската ваканция 

Десислава Танева: Промените в закона за земеделските земи са малка стъпка към процеса на комасация