"Европейската комисия няма да предприеме никакви действия за промяна на законодателството за розопроизводството". Това каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, по време на среща с розопроизводители и розопреработватели в град Казанлък.

Министър Найденов уточни, че няма да има промени, които да доведат до рестрикция по отношение влагането на етерични масла в козметични продукти.

Според министъра докладът на Научния съвет в ЕК е бил тревожен и тенденциозен и насочен директно срещу България. Той уточни също, че по време на разговор с новия еврокомисар по здравеопазване Тонио Борг, е изразил своето несъгласие с подготвения от тях доклад.

„За България розопроизводството не е само част от селскостопанската икономика, а е въпрос на престиж и национално самочувствие. Розата е символът на България и ЕК вече го знае. „Спечелихте ме като лоби и се надявам заедно да защитим този български символ”, каза  още министър Найденов.

Във връзка с идеята на бранша да бъде създаден специален Закон за розата, министър Найденов посочи, че не е против и би подкрепил такова решение, стига да има консенсус на розопроизводителите и розопреработвателите. Само закон не би решил проблемите на сектора, а трябва да се поставят ясни правила в рамките на бъдещия програмен период. За създаването им трябва да помогнат и заетите в бранша.

Министърът призова за по активна роля на браншовата организация на розопроизводителите и ги посъветва да инициират създаването на консултативен съвет по розата, за да могат по-често и активно да се дискутират проблемите в сектора.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!