x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Закон за браншовите организации – една от незатихващите теми

Горещо бих желал да има закон, коментира зам.-министър д-р Янко Иванов

Закон за браншовите организации – една от незатихващите теми
Автор: Христина Василева, Фермер.БГ

 

Една от незатихващите теми в сектор „Селско стопанство“ остава създаването на закон за браншовите организации. Тема, която Фермер.БГ следи с интерес. Оказва се, обаче, че въпреки желанието на бранша и на някои ключови фигури в сектора за изготвянето на такъв закон, все още то стои под въпрос.
 
 
Преди време ресорният министър Румен Порожанов коментира пред Фермер.БГ, че не е оптимист относно създаването на подобен закон.
 
„Спират ме много неща. Първо, в момента имаме страшно много асоциации. Аз не знам как би се направила една в животновъдство или в растениевъдство. Те продължават да се цепят. Да, на мен ми е много по-лесно да работя с пет браншови организации, но се съмнявам, че това ще е работещо за България. Подобен закон е стоял в парламента и не се е приел“, обясни Порожанов.
 
Нуждата от подобна организация в сектор „Селско стопанство“ обаче намира своите привърженици. 
 
„Малко са противоречиви мненията, но аз лично горещо бих желал да има такъв закон, защото вие виждате и с пчеларите, и с редица други сектори какво се случва – има много организации. Хората се самоорганизират, но срещаме трудност когато започнем да водим диалог или пък трябва да вземем решение“, каза от своя страна за Фермер.БГ зам.-министър д-р Янко Иванов.
 
По думите му секторът има нужда от подобна организация.
 
„Срещаме се с едни групи, после трябва да обясняваме същите въпроси и на други организации. Ако хората са организирани и излъчат техни представители – такива, на които те имат доверие, които са избрани от тях, тогава ние по-лесно можем да водим диалога и всички съпътстващи програми“, категоричен е зам.-министър Иванов.
 
Той даде и пример.
 
„Например докато прокараме пчеларската програма – да я изработим, да я внесем в Брюксел за одобрение, трябваше да минем през сериозни перипетии как да изберем хората. Тогава обясних на пчеларите, че те трябва да излъчат свои представители - хора, на които имат доверие. И това наистина се случи. В момента благодарение на това имаме работна група. Тя се събира всеки последен петък на месеца и обсъждаме актуални въпроси. Така че добре е да има организация, с която ние да партнираме“, добави д-р Янко Иванов.
 

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Учредяват първата браншова камара за месодайно животновъдство
 
Горещият картоф в агросектора: Закон за браншовите организации
 

Смятате ли, че системите за напояване са в готовност за сезона?

news