Веднага щом Европейската комисия (ЕК) удостовери, че Африканската чума по свинете в България е овладяна и няма риск от разпространение, забраната за движение на живи прасета и търговията с продукти от свинско месо от територията на област Варна ще бъде вдигната.
 
 
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщи това в разяснения какви са общите правила при налагане на забрани за търговия и износ на живи животни и продукция от тях при инфекции. По принцип забраните се налагат единствено за областта, в която е установено заболяването. Отделните страни-членки на ЕС не могат самостоятелно да въвеждат ограничения. 
 
„Решението за налагане на забрана заради заболяване се взима съвместно от всички ДЧ по време на заседание на Постоянния комитет по растенията, животните, храните и фуражите към Европейската комисия. Решенията за забрани се публикуват в Официалния вестник на Общността и са задължителни за прилагане от всички държави членки“, обясни БАБХ.
 
Страните извън ЕС, които членуват в Световната организация за здраве на животните (OIE), са поели задължението да спазват нейните препоръки за безопасна търговия. Независимо от това често се случва национални правителства да приемат по-стриктни мерки от тези на OIE и да налагат забрани за търговия, които излизат от установените международни стандарти. В тези случаи ЕК провежда преговори за премахване на необосновани ограничения за търговия. 
 
Сложни са търговските взаимоотношения в Русия в тази област. С указ на президента Владимир Путин от 2014 г. на ЕС е наложено ембарго за внос на редица продукти от животински произход, сред които попада и свинското месо. Той е в сила до края на 2018 г. ЕК заведе дело от името на ЕС към Световната търговска организация, заради наложеното ембарго.
 
В резултат ветеринарните власти на Русия разрешиха вноса на свинско месо и продукти, с изключение на областите в ЕС, засегнати от заболяването АЧС, но указът на президента Путин все още не е отменен и ембаргото е в сила.
 
„Като се вземе предвид опита на други държави членки на ЕС, засегнати от АЧС, може да се очаква, че и за страната ни ще бъде приложен принципа на регионализация, т.е забраната ще важи само за областите, засегнати от АЧС“, коментираха от БАБХ.