В навечерието на Великден се усеща недостиг на българско агнешко на пазара. Грижите за животните са много, а субсидиите – малко, разказва животновъд от димитровградското село Добрич. Пазарът все повече е залят от вносно месо на по-ниски цени.
 
 
За килограм живо тегло на фермерите се плащат между 5 и 6 лева, като стойността е по-висока, отколкото по същото време на миналата година, установи проверка на Нова ТВ. В магазина обаче цената на килограм агнешко започва от 11-12 лв. и достига до 16-17 лева. Така от фермата до търговската мрежа месото поскъпва 2-3 пъти.
 
Най-евтино цяло агне можем да купим в Благоевград, а най-скъпо – в София. И за този Великден търговци ще се опитат да пласират залежало агнешко от Нова Зеландия и Австралия. Някои от разфасовките са доставени в големите вериги още в началото на годината, преди да се изостри вниманието на контролните органи, разказват овцевъдите. 
 
По цената обаче трудно можем да се ориентираме, тъй като търговци предлагали размразеното агнешко по цените за свежо месо. Прясното има розов цвят и е сочно, а старото агнешко е с потъмнели кости, казват експерти.
 
Цветомир Христов от Обединение „Български животновъди” казва, че няма да има достатъчно българско агнешко за великденската ни трапеза. „Великден е рано тази година, а много производители ще имат по-късно агнета за клане и за продажба на пазара. Популацията на овцете също намалява с всяка изминала година”, казва той. 
 
Според неговите наблюдения, месо от Румъния се разфасова като българско. То се внася у нас на цена 3.50 – 4.00 лева за килограм живо тегло.