Плащанията за фермерите трябва да бъдат по-справедливи и фокусирани върху местните изисквания. Общата селскостопанска политика (ОСП) трябва да бъде по-честна, призоваха от Комитета по регионите в свое мнение относно новата политика. Мнението беше одобрено на пленарна сесия на комитета и е изготвено съгласно искането на комисаря по селскостопанската политика Дачиан Чолош за сътрудничество на организациите за изготвянето на една от най-спорните и най-скъпите политики в Европейския съюз.

„На първо място ясно е, че ОСП ще трябва да остане политика на ниво ЕС - Комитетът се противопоставя на всички призиви за ренационализация на селскостопанските плащания, които се чуват от страна на някои държави-членки", коментира докладчикът по темата Рене Сушон, бивш министър на земеделието на Франция.

От Комитета настояват първо да бъдат определяни целите на ОСП, а едва след това - да бъде определян бюджет на политиката. На трето място предложението на комитета за средствата, отпускани по тези програми да бъдат насочени към финансиране на модерното земеделие, което инвестира в органична продукция и прилага техники, които защитават околната среда.