Една от основните теми в контекста на Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. са младите фермери, които на думи, ще бъдт приоритет в новия програмен период. Или поне такива за амбициите на Брюксел. Как обаче младите виждат перспективите пред тях и какво е нужно да се промени след 2020 година? Фермер.БГ разговаря с младите фермери Петко Симеонов и Рангел Матански.

 

Две перспективи пред българските оранжерийни производители


„За младите фермери като нас са важни мащабите и кооперирането. Ясно е, че ние с малки стопанства не може да конкурираме европейското производсто, затова трябва да се обърнем към сътрудничество и коопериране на отделните малки стопанства, въвеждане на нови технологии и т.н. Това няма как да стане, ако не се обединим с някого. Трябва да намерим правилната формула как да започнем да работим заедно, как да оставяме добаваната стойност в нашите ферми, в нашето земеделие и като цяло в България”, каза Петко Симеонов, пчелар.


Животновъдът Рангел Матански е на същото мнение.


„Младите фермери имат нужда от сдружаване. Вярвам, че работата в екип помага на всички. При младите фермери, мащабите са малки, производството също. Малките производители трябва да се насърчат да работят в сфера, в която да предлагат бутиков продукт, а не просто да се конкурират с другите. Новата ОСП, според мен, трябва да заложи именно на това за младите - да им помогне всеки да си намери своята ниша, в своя регион. Задачата на ОСП ще бъде да открои какво се търси и да стимулира малките да го правят. Не е задължително малките да стават големи, ако са достатъчно конкурентни и имат своята ниша”, сподели Матански.


Според Петко Симеонов пък е важно ОСП да осигури социална среда за хората в селските райони.


„Много е важно да се осигури социална среда за младите, защото ако говорим за развитие на селсктие райони, да задържим младите по селата, да върнем хората от чужбина – няма как да го направим без адекватна социална среда. В контекста на ОСП, това е много сериозен проблем, който трябва да бъде решен. А според мен ОСП е интрумента, ако зададем правилно стратегията, която България ще изпълнява през следващия програмен период”.


Определено кооперирането е един от основните моменти, но до колко това може да се случи в България и то когато са намесени и еврофондовете?


„Все още е рано да се каже дали мярка 9 работи. Стартирането й се забави с близо 3 години. Надявам се до края на годината да стартира и фактическото й изпълнение. Вече е въпрос на самите производители до каква степен ще успеят да се кооперират, да си организират продажбите и съвместното пускане на пазара на продукти, въвеждането на иновации и т.н.”, смята Петко Симеонов, който е председател и на организация на производители.

 

Следете темата в https://cap4us.fermer.bg/
 



 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!