x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Юрист: Чрез закона за горивата ще се въведе по-строг контрол

Изключването на цяла социална група от един законопроект е неправилно от гледна точка на законодателството, счита Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация

Юрист: Чрез закона за горивата ще се въведе по-строг контрол
Автор: Фермер.БГ
Изключването на цяла социална група от един законопроект е неправилно от гледна точка на законодателството. Това каза юристът Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация пред Bloomberg TV по повод подготвяния закон за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, който предизвика недоволството на редица браншови организации, свързани със селското стопанство, като те настояват да бъдат изключени от законопроекта. 
 
 
Според Бенчев режимът за съхранение на нефтопродукти е доста сериозен – изисква 3 млн. лв. активи и 500 000 лв. гаранция. 
„Но и в Народното събрание, и в работната група за законопроекта изрично беше казано, че този режим няма да обхване земеделците“, обясни юристът.
 
Проектът обаче ще задължи фермерите да предават данни към НАП, както и сега правят ведомствените бензиностанции на транспортните фирми, даде пример той и допълни, че преди две години новите правила за ведомствените бензиностанции не засегнаха земеделците, но моделът работи при превозвачите.
„Въпросът е, че е необходим контрол. Ведомствените бензиностанции са мястото, където се кешира контрабандата“, настоя Бенчев, цитиран от investor.bg.
 
 
По думите му сега чрез електронен подпис земеделските стопани подават информация за количествата гориво, пристигнало при тях. Липсва обаче реален контрол чрез нивомерните системи. По думите му те наистина са разход от 7 000 – 8 000 лв.
„Сивият сектор в икономиката пречи на всички, не само при нас, където сивият сектор е 35%. Напълно разбирам, че има земеделски производители, които не участват в тези схеми, те вероятно са и по-голямата част, но именно тези, които злоупотребяват, са пречка както за нас, така и за цялата икономика на страната“, заяви Бенчев.
 
По думите му след затягане на правилата в Полша за три месеца оборотът на бензиностанциите е нараснал с над 30%, без някаква засилена икономическа активност.
 
Днес Националната асоциация на зърнопроизводителите свиква спешено заседание на управителния си съвет, за да прецени какви действия ще предприемат, за да защитят интересите и правата си. 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Ще важи ли за земеделците новият закон за горивата?
 
ДФЗ напомня: Фермери, регистрирайте се в СЕУ по мерките 10 и 11
14.12.2018 | 19247 прочитания
ДФЗ напомня: Фермери, регистрирайте се в СЕУ по мерките 10 и 11
Системата за електронни услуги (СЕУ) на ДФЗ е достъпна след индивидуална регистрация

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news