По 5 лв. на глава ще получат овцевъди и козевъди заради ча тежката обстановка в сектора. Това съобщиха от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), след срещата с представители на ресорното ведомство днес, за Фермер.БГ.
 
 
Заради заболяването чума по дребните преживни животни, в редица райони беше забранено купуването на мляко и млечни продукти, както и търговията с живи животни. Тези фермери, които имат косвени загуби, но се намират в районите, които бяха под двуседмична карантина, която отпадна вчера, ще получат по 10 лв. на глава. А за животновъдите, които се намират все още в карантинни райони и това ще продължи най-рано до края на годината, националната подкрепа ще бъде в размер на 25 лв. на глава. Ние дадохме нашите становища и не сме доволни от тези предварителни ставки, добавиха от асоциацията.
 
По предварителна информация, общият ресурс на отпуснатата държавна помощ е в размер на 7 млн. лева.
 
 [news]
Според животновъдите обаче по-големият проблем в момента е, че въпреки че забраната за купуване на млякото в някои райони падна, мандрите все още не искат да ходят в тези области и мляко не се купува. 
 
От НОКА обясниха още, че ставка за евтаназираните овце и кози все още няма, тъй като от МЗХГ все още не са направили всички калкулации.
 
От МЗХГ припомниха, че се препоръчва в 10-километровата наблюдавана зона около огнищата, животните да бъдат поставени на оборен режим, т.е. да нямат връзка с други стада. Критичният момент е през следващите две седмици, и ако няма нови случаи проблемът може да бъде решен.
 
Все още има забрана за търговия с живи животни и продукцията, която излиза от тях от заразените региони. За Област Ямбол, това са общините Болярово и Елхово, за Област Бургас -  общините Средец, Созопол, Приморско, Малко Търново и Царево.