Японски компании сериозно проучват инвестиционните възможности в земеделието у нас, съобщи посланника на Япония в България Н. Пр. Макото Ито в интервю пред Bulgaria ON Air.

 

Според посланика на Япония, проучванията за възможни инвестиции в земеделието са към отглеждането на соя и зърнени храни. До момента Япония инвестира предимно в енергийни проекти, като един от най-големите е ветро-енергийния парк край Калиакра, както и няколко големи соларни парка в села в Южна България. Според Н. Пр. Макото Ито към момента стокообменът между България и Япония е недостатъчно висок и има какво да се работи в посока на подобряване на търговските взаимотношения.

 

В областта на земеделието у нас от Япония се внасят нови трактори Kubota и Iseki, както и значително количество ( над 1500 годишно ) употребявани японски трактори.

 

След проявените инвестизионни намерения в земеделието у нас от страна на САЩ, Китай, Израел и Дубай, то вече и Япония е една от големите Световни сили, които заявяват интерес към развитие на агробизнес проекти в България.