Яне Янев поиска незабавно уволнение на четирима високопоставени служители от Дирекция "Развитие на селските райони" в МЗХ. Това са : Мария Юнакова - началник на отдел "Селски райони и местни инициативи", Димитър Ванев - началник на отдел "Конкурентоспособност на земеделието и горския сектор", Вяра Стефанова - началник на отдел "Агроекология и необлагодетелствани райони", Бистра Ботева - началник на отдел "Програмиране, координация, наблюдение и оценка".

 

От РЗС заявяват още "Считаме, че тези висши държавни чиновници са виновни за закъснението в прилагането с повече от година на Програмата за развитие на селските райони, за слабото усвояване на програмата, чийто бюджет е над три милиарда евро, за забавяне на плащанията към бенефициентите, за тежките бюрократични процедури при кандидатстване и за неизпълнението на поетите пред Европейската комисия ангажименти, уточни Янев. Според него имало и много други нарушения, свързани с изработването на документи, които са в противоречие с правилата на Европейския съюз."

 

Министърът на земеделието Мирослав Найденов увери, че вече е разпоредена проверка в дирекция „Развитие на селските райони”, като припомни, че от длъжност е отстранен директорът на дирекцията - Мирослава Георгиева.

 

От РЗС заявиха, че ще поискат прокуратурата да започне разследване на проекти, реализирани  под ръковдството на Мирослава Георгиева и Мария Юнакова в общини на ДПС в Родопите, както и проекти реализирани съвместно с Фондация за реформа в местното самоуправление.

 

 

ВИЖТЕ ВИДЕО

Децентрализация на проекти от ПРСР+оценка за Мирослава Георгиева
Децентрализация на проекти + оценка за Мирослава Георгиева

 

Калина Илиева ДФЗ - репетиция за кръгла маса
Калина Илиева ДФЗ - репетиция за кръгла маса