У нас са внесени 133,1 хил. тона пресни зеленчуци и 99 хил. тона пресни плодове, съответно с 3,6% повече и с 5,2% по-малко спрямо същия период на 2016 г. Това сочат предварителните данни на НСИ за периода януари-май 2017 г., пише в оперативен анализ на Министерството на земеделието, храните и горите към 10 август.
 
Според анализа, ръстът на вноса на пресни зеленчуци се дължи основно на нарастване на доставките на картофи и домати, съответно с 3,8 хил. тона или 17,5% и с 4,9 хил. тона или 13,8%. 
 
 
Сред останалите продукти, значително увеличение е налице при вноса на гъби (над двадесет пъти), чесън и спанак (около два пъти), а по-умерено – при този на марули, тикви и патладжани – с между 10,6% и 39,1%. Сред традиционно внасяните в по-големи количества зеленчуци, намаление на вноса се наблюдава при краставиците, морковите и репите, лука, някои видове гъби, пиперките и зелето – от 2,4% при краставиците до 25,2% при зелето.
 
При пресните плодове водещ остава вносът на видове, каквито не се произвеждат в страната, като цитрусови плодове и банани. Съществен дял заемат и доставките на ябълки, които обаче намаляват с 1,9% на годишна база, до 22,2 хил. тона. Сред останалите плодове, намаление спрямо съответния период на 2016 г. се отчита при импорта на пъпеши, грозде, праскови, нектарини и дини, а увеличение – при този на ягоди, круши, сливи, вишни, черупкови плодове, малини, дюли и череши – с между 12,7% и близо три пъти, най-значително при черешите, пише още в анализа.
 
 
По данни на оперативния анализ през периода януари – май 2017 г., износът на пресни зеленчуци бележи ръст от 14,8% на годишна база, до 14,4 хил. тона, докато този на пресни плодове намалява с 31,1%, до 10,2 хил. тона.
 
Най-значителен принос за увеличение на общия износ на пресни зеленчуци в рамките на периода имат доматите – с 2 147 тона или над два пъти повече, следвани от чесъна, пиперките, зелето, тиквите, картофите и патладжаните, при които се отчита ръст в границите от 24,1% (краставици) до над три пъти (патладжани), пише агроведомството в анализа си.
 
Спадът на общия износ на плодове през периода януари - май 2017 г. се дължи основно на регистрираното намаление на експорта на ябълки, дини и цитрусови плодове, което включва и реекспорт на продукти, които не са произведени в България, се посочва в анализа.
 
МЗХГ припомня, че оперативните данни, изложени по-горе нямат статистически характер, а служат само като ориентир за текущото състояние на пазара.