x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Ябълките в Полша поскъпнаха двойно и се изравниха с мандарините

Цената на едро на ябълките в България от година се е заковала на 1.35 лева/кг

Ябълките в Полша поскъпнаха двойно и се изравниха с мандарините
Автор: Фермер.БГ
Ябълките, произведени в Полша, са добре известни в целия Европейски съюз. Местните потребители обаче бяха неприятно изненадани този месец, след като цената на традиционните за страната плодове скочи двойно в сравнение със същия период на миналата година.
 
 
В началото на януари някои местни полски сортове струваха 3.5-4.5 злоти за килограм или между 0.84 и 1.08 евро/кг. Такава е стойността и на вносните мандарини, съобщи представителят на Варшавския пазар на едро „Бронище“ Малгожата Скочевска, цитирана от dziennik.pl.
 
Най-скъпи в страната сега са сортовете Боскоп, Кортленд и Лобо.
 
Причините за повишението на цените са много. Ябълковата реколта в Полша през 2017 г. е била около 30% по-ниска в сравнение с предходната година. Освен това голяма част от продукцията се оказва с ниско качество, което на свой ред се отразява неблагоприятно върху съхраняването на плодовете.
 
 
Част от ябълките, които се намират в обикновени складове, започват да се развалят по това време на годината. Плодовете с по-добро качество постъпват на пазара от камерите за съхранение с контролирана атмосфера. Това е по-скъпият вариант и съответно стойността на тези ябълки е по-висока.
 
Търговците в Полша очакват до лятото поскъпването да продължи, тъй като количеството на плодовете с добро качество е ограничено.
 
 
В същото време българският пазар е стабилен. Цената на едро на ябълките е една и съща повече от година – 1.35 лева/кг с ДДС, показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
 
В същото време земеделското министерство отчита намаляване на външната търговия с тези плодове, която поначало е с ограничен обем. През десетте месеца на миналата година вносът на ябълки в България е спаднал с 3.4%, а износът – с близо 74%, или с 1700 тона.
 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
2017 г. в земеделието: Овощарство
 

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news