Млади фермери ще сезират еврокомисаря по земеделието към Европейската комисия  за неодобрените си проекти по 112 мярка за разсадници. На пресконференция в пресклуба на БТА фермерите представиха проблема си с неодобрените проекти за разсадници заради липсата на документ от ИАСАС, който при кандидатстването не се е изисквал. Става въпрос за проекти на около 150 земеделци за разсадници, които не са получили одобрение заради гршки на предишното ръководство на МЗХ.

Фермер.БГ припомня казуса, пред който са поставени младите фермери: Те са подали проектите си без посочения документ от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол по време на старото ръководство, защото не е имало условие такъв да бъде представен. Впоследствие на бенефициентите обаче е казано, че могат да подадат документа от ИАСАС със задна дата, което много от тях са направили в рамките на 10 дни. Въпреки това много проекти са били отхвърлени.

Фермерите обясниха още, че министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов се е срещнал с техни представители в края на миналата година и е поел ангажимент проблемът да бъде решен. Въпреки това до момента МЗХ не е изпълнило нито едно от дадените обещания. Още повече, според младите фермери, отношението на ведомството в момента е по-скоро да пречи, отколкото да помага. Това е ходене по мъките, не срещаме никакво разбиране и никакво намерение да ни се помогне, категорични са земеделците. Правителството проявява изключителна нерешителност по отношение на проблемите, създадени от предишното, но предишното правителство вече го няма, посочиха те.

Фермерите ще сезират по казуса парламентарната земеделска комисия, а в краен случай ще заведат и колективно съдебно дело за търсене на правата си, ако Земеделското министерство и Държавен фонд  „Земеделие” не обсъдят проблема им и не намерят решение.

От Министерството на земеделието и храните побързаха да излязат с отговор, в който се посочва, че проекти без необходимите разрешителни не могат да бъдат финансирани по Програмата за развитие на селските райони (независимо, че вината не е на бенефициентите – бел. ред.)

От Държавен фонд „Земеделие” и МЗХ за пореден път излязоха с оправданието, че новото ръководство не можело да носи отговорност за начина, по който са одобрявани проектите по ПРСР в миналото. Невъзможно било и прилагането на разрешителни от ИАСАС към подадени проекти по мярка 112 със задна дата

На питане на Фермер.БГ от 09.02.2010 към ДФЗ има ли възможност тези проекти да се преразгледат и да бъдат финансирани, тъй като вината за липсата на това разрешително не е в бенефициентите, от ДФЗ съобщиха, че е изпратено писмо до Управляващия орган по ПРСР в МЗХ за становище дали отхвърлените проекти могат да се преразгледат, като се даде възможност на кандидатите да подадат удостоверения за регистрация от ИАСАС. От фонда не се ангажираха с конкретни срокове, в които може да се осъществи евентуално преразглеждане, одобрение и финансиране на тези проекти, тъй като се чака становище от Управляващия орган. В прессъобщение, разпространено днес от МЗХ, се посочва, че предстои проблемът да се обсъди на заседание на Управляващия орган по ПРСР в четвъртък.

Още по темата:

Млади фермери с разсадници все още в неведение за проектите си заради проблеми с документ от ИАСАС

Проекти по Млад фермер анулирани заради липса на документ, който не се е изисквал при кандидатстването