x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Времето: Температурите са благосклонни към есенниците

Повечето посеви от пшеница и ечемик се намират във фаза образуване на 2-3 лист

Времето: Температурите са благосклонни към есенниците
Автор: Фермер.БГ
Снимка: pixabay.com
Критични минимални температури за есенните посеви с пшеница, ечемик и рапица не се очакват и през новата седмица, показва прогнозата на агрометеоролозите от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).
 
 
Средноденонощните температури останаха и през изминалата седмица по-високи спрямо климатичните норми. Това доведе до преминаване на зимните житни култури от дълбок покой в относителен покой, а в южните райони на страната се създадоха условия за протичане на забавена вегетация
 
При ранноцъфтящите овощни видове - например при бадемите в района на Пловдив, се наблюдава преждевременно разпукване на пъпките. След настъпилото краткотрайно застудяване тези дни през първата половина следващата седмица отново се очакват наднормени температури.
 
 
Средноденонощните им стойности ще са около биологичния минимум, необходим за възобновяване и протичане на вегетационните процеси при зимните житни култури. Най-голяма част от есенните посеви с пшеница и ечемик се намират във фаза листообразуване (2 -3 лист).
 
През първата половина на новата седмица условията ще са подходящи за извършване на резитби в овощните и в лозовите насаждения, и за третиране с фунгициди при овошките.
 
През втората половина от седмицата се очаква ново понижение на температурите, което ще предотврати излизането на овощните видове от състоянието им на принудителен покой, допълват агрометеоролозите.

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Чакат се обилни валежи от сняг и дъжд
 

Пречи ли на работата във фермата лятното часово време?

news