x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Времето: Ще прехвърча сняг

Времето ще е подходящо за сеитба на грах, моркови, спанак

Времето: Ще прехвърча сняг
Автор: Фермер.БГ
През следващата седмица агрометеорологичните условия ще бъдат с повишена динамика. В по-голямата част от страната те ще се определят от температури близки до климатичните норми, които ще поддържат в покой есенните посеви. Това гласи прогнозата на агрометоролозите от НИМХ. 
 
 
„Изключения се очакват на места в Източна България и по Черноморието, където до края на първото десетдневие на декември се прогнозират наднормени температури и средни стойности около биологичния минимум, необходим за вегетацията на зимните житни култури и рапицата. 
 
В част от югоизточните райони ще се създадат условия за краткотрайно възобновяване на вегетационните процеси при есенниците, но те няма да доведат до промяна във фенологичните фази на културите“, посочват специалистите. 
 
В началото на второто десетдневие на декември при пшеницата и ечемика ще се наблюдават различни фази: от поникване, 2-3 лист до начало на фаза братене. При рапицата ще преобладава фаза 4–5 лист. Малък е делът на посевите с рапица, встъпили във фаза розетка, в която растенията успешно зимуват.
 
В края на седмицата агрометеорологичните условия отново ще придобиват зимен характер, с превалявания от сняг, но без критични минимални температури за зимуващите земеделски култури.
 
В началото на периода в част от полските райони условията ще позволяват провеждане на дълбока оран на освободените от пролетните култури площи. В южните райони периода е подходящ за предзимни сеитби на някои студоустойчиви зеленчукови култури (грах, моркови, спанак, магданоз и др).

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Агрометеорология: Какво ще е времето през декември?
 
До 100% финансиране при лизинг на земя
10.12.2018 | 3329 прочитания
До 100% финансиране при лизинг на земя
Фермерите търсят опростена и бърза процедура за осигуряване на средства за новата стопанска година

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news