През следващите дни агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво и хладно за сезона време. Това сочи прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ. 
 
 
В западните райони на страната се прогнозира повишена вероятност за образуване на слани. Един от начините за намаляване на риска от повреди по цветовете и младите завръзи на овошките, по вегетативните части на лозите, е чрез задимяване. По този начин може да се постигне термичен ефект до 2-3 градуса по Целзий, съветват специалистите. 
 
Прогнозираните валежи ще поддържат добро нивото на влагозапасите в горните почвени слоеве, което е предпоставка за нормалното поникване и листообразуване при засетите посеви със слънчоглед и царевицата.
 
Падналите повсеместни валежи през второто десетдневие на април надвишиха на много места в страната 35-40l/m² (Ловеч, Плевен, Свищов, Разград, Шумен, Добрич,Елхово, Бургас), което доведе до съществено повишение на влагозапасите в 50 cm почвен слой. Тези валежи, след формиралото се ранно пролетно засушаване, бяха решаващи за преодоляване дефицита на влага при есенните посеви в по-голямата част от полските райони на страната.
 
През периода при рапицата ще се наблюдава цъфтеж и формиране на репродуктивните органи. При пшеницата ще протича масово фаза вретенене. На места при посевите ще се осъществява преход от фаза вретенене към изкласяване, прогнозират експертите. 
 
През по-голямата част от периода условията ще бъдат неподходящи за провеждане на растителнозащитни пръскания. През третото десетдневие на април при пшеницата трябва да се следи за появата и вредната дейност на житната дървеница, обикновената житна пиявица и пшеничния трипс.