ДО
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА Р БЪЛГАРИЯ

КОПИЕ ДО
ПРЕДСЕДАТЕЛИ НА ПАРЛАМЕНТАРНИ ГРУПИ В 41-ВО НС
МИНИСТЪР ДЯНКОВ
МИНИСТЪР НАЙДЕНОВ
ПОСЛАНИЦИ НА СТРАНИ-ЧЛЕНКИ НА ЕС И САЩ
МЕДИИ

НАЦИОНАЛНА СРЕЩА НА НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ ОТ СЕКТОР „ЗЕМЕДЕЛИЕ”, ПРОВЕДЕНА НА 16.11.2011г. В АРБАНАСИ

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,
Присъстващите представители на неправителствени организации сме притеснени и възмутени от отношението на Държавата към сектор „Земеделие”.

Внесеният закон за Националния бюджет за 2012 г. ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ПОТВЪРДИ ЛИПСАТА НА ПОЛИТИЧЕСКА ВОЛЯ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕКТОРА, ОСНОВАНА НА ПРАВИЛА, ПРИНЦИПИ И ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ.

Държавният бюджет е олицетворение на прилаганата политика на всяко Правителство. Всяка държава трябва да дефинира няколко структуроопределящи отрасъла, които да бъдат приоритетни за нея. За България, според предизборната програма на ГЕРБ, това е земеделието.

Последните три години се води диалог, след който многократно се стигаше до подписване на споразумения, КОИТО ВПОСЛЕДСТВИЕ ОСТАВАХА НА ДУМИ И НЕ СЕ РЕАЛИЗИРАХА ОТ ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ. Непоследователното и безпринципно поведение на управляващите подлага на риск поминъка на над 500 хиляди семейства, хората, които с труда си спомогнаха селското стопанство да е един от малкото икономически отрасли, който отбеляза ръст за 2011 г. и доведе до увеличение на износа и БВП.

Във връзка с изготвянето на Националния бюджет за 2012 г., Правителството предизборно подписа с браншовите организации финансова рамка, която гарантираше предвидимост и устойчиво развитие на сектор „Земеделие”.
„Финансовата рамка за сектор Земеделие за 2012 г.” регламентираше средства в размер на 570 млн. лв. за национално подпомагане на бранша. Разчетите и разпределението на тези средства бяха дълго обмисляни и договаряни в преговорите. Всяка от страните изложи мотивирано своите аргументи и реални възможности, а земеделските производители направиха максимално възможните компромиси.

Предложеният от Министерски Съвет бюджет води до неизпълнението на подписаната рамка за сектора. Липсата на предвидените средства, ще сложи край на стремежа за създаване на устойчиви правила и прогнозиране на бизнеса в сектор Земеделие.

Недалновидната политика на Министерството на финансите, подкрепена от Правителството на ПП ГЕРБ, ще доведе директно до обедняване на голяма част от населението, пряко и косвено свързано със селското стопанство и до загуба на работни места и на доходи от арендно плащане на 7 милиона собственици и наследници на собственици на земеделски земи.

Апелираме за национално отговорно и държавническо поведение! Призоваваме ви с гласа си да спасите БЪЛГАРСКОТО ЗЕМЕДЕЛИЕ, като не позволите експериментите с него да продължат.

Долуподписаните неправителствени организации от сектор „Земеделие” заявяват своето непреклонно намерение да защитят интересите на стотиците хиляди земеделски производители.

Декларираме готовност за ефективни протестни действия, ако Законопроектът за Държавния бюджет за 2012г. бъде приет във внесения вид!

 

АСОЦИАЦИЯ НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ В БЪЛГАРИЯ
За АЗПБ – Председател на УС Христо Цветанов

НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ
За НАЗ – Зам. Председател УС Васил Петров

БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКИ ЗЕМИ
За БАСЗЗ Председател на УС Борислав Петков

НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ КООПЕРАЦИИ В БЪЛГАРИЯ
За НСЗКБ Председател Петър Николов

НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА ТЮТЮНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ 2010
За НАТ 2010 Председател Цветан Филев

БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ФЕРМЕРИТЕ
За БАФ Председател Стефан Стефанов