Не се плашете. Това е жълто чудовище, което се движи по тръбни релси между редовете с жълти камби. То е истински помощник на фермера. Издава механичен звук и излъчва светлина. След това прибиращата ръка се протяга към засечената узряла чушка. Чува се звук от рязане. Чушката пада в механичната ръка. След това е поставена в контейнер, информира FreshPlaza, позовавайки се на информация на sweeper-robot.eu.

Как френски роботи сами обработват 30 ха царевица?


Цялото действие отнема около 30 секунди. Задачата е изпълнена. Роботът продължава по реда и събира всички останали зрели чушки.

Роботът се казва Sweeper. Съвсем скоро той може да се превърне в желания помощник на хиляди фермери в цял свят, които изпитват проблеми с откриването на работна ръка.



Устройството е базирано на система, която му позволява да се самообучава и усъвършенства.

Процесът на събиране на една чушка отнема средно 24 секунди. В лабораторни условия рекордът е около 15 секунди. Разработчиците на Sweeper се стремят постепенно и бавно да развиват своя продукт. Това е умишлено и се прави от съображения за сигурност.

Роботът-комбайн е напълно реалистично да работи на полето сам. Той обаче засега не може да събере 100% от реколтата. Изпитанията досега дават резултат максимум 62%. Това не е повод за обезкуражаване. Роботът с всеки изминал ден става по-умен.