x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Внимание, биопроизводители: Контролираща фирма остава без лиценз

Разрешителните на още две контролиращи лица изтичат в близките два месеца

Внимание, биопроизводители: Контролираща фирма остава без лиценз
Автор: Фермер.БГ
Снимка: pixabay.com
Неизвестен засега брой биопроизводители са заплашени от внезапно прекъсване на системата за контрол от 13 февруари, тъй като на тази дата тяхното контролиращо лице ще загуби правомощията си.
 
 
Това стана ясно от съобщение на земеделското министерство. Една от 17-те фирми – контролиращи лица на биопроизводството в нашата страна, няма да получи разрешение от държавата за продължаване на тази дейност. 
 
Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) няма да поднови разрешението на „Австрия био гаранти клон България“ КЧТ за контрол на биологично производство.
 
Пълномощията на фирмата изтичат утре. Това означава, че биопроизводителите, които имат с нея договор за контрол и сертификация, трябва спешно да сключат нов договор с друга компания от списъка на МЗХГ. Само така може да се осигури непрекъсване в системата на контрол, уточниха от ведомството.
 

Новият договор трябва да е в сила най-късно от 13 февруари 2019 г.

 
Справка на Фермер.БГ в списъка на контролиращите лица показа, че още разрешителните за дейност на още две фирми изтичат в близките два месеца. Ако в този срок пълномощията им не бъдат подновени, Законът за прилагане на общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз (ЗПООПЗПЕС) позволява земеделското министерство да им издаде временни разрешителни за период до 6 месеца.
 
 
Биопроизводителите трябва да се информират за какъв срок тяхното контролиращо лице има разрешение за работа.
 
Актуален списък на контролиращите лица, с издадени разрешения по закона и сроковете им на валидност е наличен на интернет страницата на МЗХГ - Информационен регистър на лицата получили разрешение от министъра на земеделието, храните и горите да осъществяват контрол за съответствие на биологичното производство. 
 
От ведомството допълниха, че след сключване на договора с новото контролиращо лице биопроизводителят трябва своевременно да информира министерството, като попълни и изпрати Формуляр за обявяване на биологична дейност.
 
При смяна или избор на ново контролиращо лице, предишното не се освобождава от отговорност и задължения. Предишното контролиращо лице трябва задължително да предаде на следващото значимите елементи от контролната документация за оператора, както и докладите, посочени в регламента.
 
Новото контролиращо лице ще трябва да гарантира, че операторът е отстранил или отстранява евентуалните несъответствия, отбелязани в доклада на предишния надзорен или контролен орган.
 

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Купища с документи зариват биопроизводителите, но пък ще имат регистър
 

Пречи ли на работата във фермата лятното часово време?

news