x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Внасяме близо 90% от традиционно български плодове и зеленчуци

По време на среща в Брюксел евродепутатът Момчил Неков обеща подкрепа за българските производители

Внасяме близо 90% от традиционно български плодове и зеленчуци
Автор: Фермер.БГ
Евродепутат Момчил Неков се срещна в Брюксел с браншови представители на български производители на плодове и зеленчуци във връзка с обсъждане на бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП) и подпомагането на сектор „Плодове и зеленчуци“ в България.
 
 
В срещата участваха представители на Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция, Национален съюз на малките и семейни ферми и производители в България, Българска асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци, Асоциация Български пипер,  Национален съюз на градинарите в България и Българска асоциация „Биопродукти“. 
 
По време на срещата с Момчил Неков производителите изтъкнаха, че Сектор „Плодове и зеленчуци“ в България се е свил многократно, като някои традиционно консумирани от българите плодове и зеленчуци се внасят до близо 90% от други държави, съобщи пресофисът на депутата.
 
Те заявиха, че има небалансираност в българското земеделие относно подкрепата, която се предоставя на българските производители в различните сектори. Реално липсва стратегия за сектор „Плодове и заленчуци“, който създава добавена стойност, ангажира работна ръка и има положителен ефект върху селските райони. Браншовиците отбелязаха и непоследователност в политиката на ЕС и България, поради което производителите са ощетявани. 
 
Снимка: Пресофис на евродепутата Момчил Неков
 
Относно новата ОСП българските производители, заявиха, че е необходим нов модел на субсидии - сегашната система за единно плащане на площ не отразява нуждите и разходите на секторите. 
 
Момчил Неков се ангажира с подкрепа и съдействие, както и да представи проблемите и вижданията на българските производители на плодове и зеленчуци на европейско ниво.
 
Българските производители на плодове и зеленчуци са на посещение в Брюксел за срещи с различни представители на сектор „Земеделие и развитие на селските райони“, като основен акцент в разговорите е бъдещето на ОСП.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Неков: Субсидиите за земеделците в ЕС трябва да са еднакви
 

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news