Властите потулват упорито инцидента от тази нощ край Велико Търново, при който турски ТИР - цистерна изпусна във въздуха над 4 000 литра изключително опасния и отровен газ акрилонитрил-бутадиен-стирен. Веществото е силно канцерогенно. Катастрофата е станала на входа на Велико Търново на идване от прохода Хаинбоаз, а не в Дебелец, както навсякъде се тръби, с цел да не се стигне до евакуация на Велико Търново. Всъщност разстоянието до В.Търново е по-малко от 4 км.

 

Още в ранните утренни часове във Велико Търново се усеща остра-задушлива миризма, а властите не са уведомили населението. Улиците и парковете са пълни с деца и граждани. Безотговорното и неадекватно поведение на Общинското ръководство е решило, че "няма смисъл да поставя под риск туризма в града" и не обявява тревога. И докато хиляди търновци спят на отворени прозорци и вдишват от канцерогенния химикал, Даниел Панов, спряган за бъдещ кмет на града, подготвя първата си мащабна PR предизборна кампания - ще настани "бедставащи" хора от Дебелец в няколко търновски хотела.

 

Отровени са огромни площи със зърно, както и всички площи в Дебелец и региона, където масово се отглеждат плодове и зеленчуци. По информация на Фермер.БГ около 30-40% от плодовете и зеленчуците на пазара във Велико Търново са производство от региона на Дебелец. Има отравяне и в местната река Белица, която се влива в Янтра.

 

По отлично потвърдена информация на Фермер.БГ, към 01.45 ч. тази нощ кметът на Община Велико Търново и членове на Областната управа, шефът на пожарната и ГЗ са се консултирали по ситуацията и са взели решение да не бъде обявявана евакуация на Велико Търново, въпреки, че изтичането на отровния газ е само на 4 км. от града. Основанието за това решение било "да не се провали туристическия сезон в Старата столица". Същевременно по медиите бе обявено, че катастрофата е станала към 05,00ч. тази сутрин, с цел да не бъдат обвинени отговорните лица за прекалено бавната реакция в тази ситуация.

 

Населението в региона не бе предупредено чрез сирени, а т.нар. национални медии обявиха за аварията, чак към 09 ч. тази сутрин и то без никакви детайли относно степента на обгазяването, нормите на коцентрация на вредните вещества във въздуха и т.н. Щом проблема не е в София - то значи не е новина, така поне излиза от безотговорната реакция на Софийските медии.

 

Тази сутрин зеленчукопроизводители от Дебелец, коментираха пред репортер на Фермер.БГ на великотърновския пазар, че България трябва да изиска незабавни компенсации от Турция за нанесенаото химическо отравяне и загубите, които ще претърпят фермерите в целия Великотърновски регион от натровената си продукция.

 

цистерна Дебелец - отровен газ

 

 

 снимки БГ НЕС

© 2011 fermer.bg