x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Вижте проекта на новия Закон за виното и спиртните напитки

МЗХГ приема коментари по предложените изменения в срок до 23 март тази година

Вижте проекта на новия Закон за виното и спиртните напитки
Автор: Фермер.БГ
Земеделското министерство публикува за обществено обсъждане проект на нов Закон за виното и спиртните напитки.
 
 
Целта е да се отстранят основни слабости, възникнали при прилагането на действащия закон, обясниха от агроведомството. Част от проблемите са свързани с въвеждането на правилата на новото европейско законодателство.
 
Втората група проблеми са предизвикани от различни затруднения при предоставянето на административни услуги на производителите на грозде, вино и спиртни напитки - извършване на проверки и контролни и лабораторни изпитвания, издаване на разрешения, сертификати и поддържане на регистри.
 
Освен това промените имат за цел да се разширяват пазарите на българско вино в рамките на единния пазар на ЕС и по света, да се създаде по-ясен, опростен и ефикасен лозаро-винарски режим, както и да се постигне прозрачност на пазара и честна конкуренция при производството на грозде, вино и спиртни напитки.
 
 
Контролът за спазване на закона по отношение на лозовите насаждения, лозаро-винарските продукти, плодовите вина и оцета ще се упражнява от Изпълнителната агенция по лозата и виното.
 
С новия закон ще бъдат уредени условията и реда за издаване на разрешения за засаждане на нови насаждения и за презасаждане. Ще се включат текстове, свързани с прилагането на преходния режим за преобразуване на права за засаждане и презасаждане в разрешения за засаждане на нови насаждения.
 
 
Ще се определят и случаите, в които не се изисква издаване на разрешение за лозови насаждения. Такива случаи са например засаждането или презасаждането на площи, предназначени за експериментални цели; отглеждането на лозов посадъчен материал, от който се произвежда вино или лозаро-винарски продукти, предназначени за консумация само в домакинството на производителя или от организации, произвеждащи вино само за вътрешна консумация; при презасаждане от производител, на когото са отчуждени имоти за държавна или общинска нужда, които са били засадени с лозя.
 
За целите на контрола е уредено поддържането на лозарски регистър, съдържащ данни за гроздопроизводителите, управляваните от тях лозарски стопанства и винопроизводителите.
 
В срок до 23 март 2018 г. Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) приема становища по проекта за новия Закон за виното и спиртните напитки.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Разрешават производство на вино от други плодове, освен грозде
 
10 години Еуралис Семена в България
14.01.2019 | 973 прочитания
10 години Еуралис Семена в България
Всяка година компанията надгражда портфолиото си с все по-високодобивни и по-качествени семена
news