Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) информира животновъдите, че приемът на заявления за плащане по мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г., ще се извършва в ОД на ДФЗ по местонахождение на животновъдния обект.
 
Необходимо е кандидатите предварително да се запознаят с изискванията по мярката и наборът от документи, разписани в Наредба № 4 от 8 август 2017 г. за прилагане на мярка 14. В случай че заявлението не се подава лично от кандидата, а чрез упълномощено лице (пълномощно по образец от ДФЗ), е необходимо всички съпътстващи декларации, задължително да бъдат подписани от кандидата/титуляра. Декларацията по чл. 19 и 20 от Закона за защита на личните данни следва да е подписана от кандидата/титуляра и от упълномощеното лице.
 
ДФЗ обръща внимание, че съгласно чл. 13 и чл. 24 от Наредба 4 от 08.08.2017 г., кандидатите по мярка 14 могат да увеличават броя на животните, одобрени за подпомагане с първото заявление, при подаване на заявка за плащане, без да поемат нов ангажимент, ако увеличението е с не повече от 10 % от одобрените животински единици (ЖЕ) и не могат да заявят нова дейност или подмярка в рамките на поетия ангажимент, като това е възможно единствено с подаването на ново заявление за подпомагане при обявяване на прием.
 
Необходимо е стопаните предварително да актуализират данните за отглежданите от тях животни в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ съгласно чл. 30, ал. 2, т. 3 от Закона за подпомагане на земеделските производители. Актуализацията включва мястото на отглеждане на животните и капацитет на обекта. За дребните преживни животни се изисква изрично да е посочено и тяхното предназначение.
 
ДФЗ – РА напомня на земеделските стопани, че всички постоянни животновъдни обекти (ЖО), в които се отглеждат едри преживни животни (ЕПЖ) и/или дребни преживни животни (ДПЖ) трябва да бъдат регистрирани по реда на чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност. За проверка на изискването, стопаните следва да предоставят издадените удостоверения при подаване на заявленията за плащане по мярката. В тази връзка е необходимо за временните ЖО, регистрирани на името на кандидата, в поле „Вид обект“ в системата на БАБХ да бъде изрично посочено „пасище“, за да не се изисква предоставянето на удостоверение по реда на чл. 137 от ЗВД.
 
Обръщаме внимание, че за животни от вид телета/малачета е необходимо предоставяне и на съответните кантарни бележки във връзка с определянето на съответната категория за всяко животно. В случай че не бъде предоставена кантарна бележка животното ще се счита за теле/малаче от категория „над 220 кг”.
 
 При подаване на заявлението за плащане, кандидатите, които нямат промени по отношение на свободната подова или дворна площ за стопанисваните от тях ЖО спрямо заявените през предходния прием данни не следва да предоставят „Становище“ по образец от БАБХ. Кандидатите, които желаят да актуализират своите данни спрямо 2017 или заявяват нови ЖО трябва да предоставят становище, предварително издадено от БАБХ, във връзка с доказване на наличие на достатъчно осигурена свободна площ в животновъдния обект. Изискването е по образец и е част от критериите за допустимост по Мярка 14.
 
На електронната страница на  са публикувани образци на документи, необходими при подаването на заявлението за плащане. Припомняме, че приемът на документи по мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ ще се осъществи в периода от 30 ноември до 31 декември 2018 г.