Земеделски кооперации от Великотърновско посрещат новата година на чисто, показа проверка на Фермер.БГ. Въпреки негативната тенденция по ликвидиране на кооперативите, все пак има такива, които устояват на кризата и дори раздадоха новогодишни бонуси на служителите си към ноемврийските заплати. Една от основните причини е добрата стопанска 2010 година като реколта и реализация на продукцията. В ОППК „Съгласие” в Сломер, където работят около 18 човека, вече са раздали средно по около 500-550 лева към основната заплата на своите служители и работници.

"Аз пък винаги съм раздавал бонуси", похвали се председателят на кооперацията ЗППК „Напредък” в Батак Петър Димитров. Добавките тази година в кооперацията в Недан ще се изразят в това, че заедно с ноемврийската заплата ще бъдат изплатени и 25% върху възнагражденията за 11 месеца - от 1 януари до края на ноември.

Освен допълнителни финансови стимули за работниците си, председателите ще дадат и добра рента на своите член-кооператори. Кооперацията в Сломер обработва над 10 000 дка земя, а член-кооператорите са около 180 от цялата страна. За тях рентата е 25 лева от декар. В Недан рентата е 24 лева/дка, а в Карайсен е 35 лева/дка за член-кооператори с дългосрочни договори, а за тези с едногодишни е 33 лева за дка.

Кооперацията в Куцина също увеличи рентата заради успешната стопанска година с 6 лева и сега тя е 26 лева за декар. В масларевската кооперация рентата е 28 лева за декар. В Батак например винаги са давали 30 лева за декар. Миналата година и ППК „Росица” в Поликраище раздаде 32 лева за декар, а от тази - вече по 35 лева, анонсира председателят Марин Богомилов. Той също е раздал около 300 лева новогодишни бонуси на всеки от 25-те му служители и работници. Всички земеделски кооперации в региона са организирали или ще организират и банкети за своите служители.

„За първи път от 20 години има добри стопански резултати и цени, което бе добре, има глътка въздух за кооперациите”, коментира и Дойка Петрова, председател на Областния съюз на земеделските кооперации във Велико Търново.

 

Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!