Вино, узряло с музика на Бетовен, и бутилки, украсени с рисунки от световноизвестен художник на графити, дебютират на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2018“. Ценителите  ще видят тези шедьоври от 21 до 25 февруари в Международен панаир Пловдив. 
 
 
Първото в света  сертифицирано витализирано вино ще бъде представено на потребителите. То е отлежавало девет месеца под звуците на творби от  Лудвиг ван Бетовен, които имат мощен енергиен заряд, изтъкнаха изложителите от бутикова изба „Балар“. Акустичните вълни променят излъчването на молекулите и така се мултиплицират положителните качества на напитката, обясниха нейните създатели. Първата колекция витализирано вино е Мерло х Пети вердо, реколта 2013. Направени са само 320 бутилки. 
 
Очаква се друг хитов експонат да бъдат арт бутилките на Friends Beverage Group - компания от САЩ, положила началото на новата  категория „Вино за забавления“. Ексцентричните опаковки идват само месец след световната премиера в Ню Йорк, подчертаха от „Адвантис Ко“, официален вносител на Friends Fun Wine у нас  и в 11  страни в региона. 
 
Арт бутилките - алуминиеви от 330 мл и стъклени от 750 мл,  допълват  серията кенове, в които за първи път в света са предложени вино и коктейли на винена основа, съчетана с кафе, кокос, кола, ягода, праскова. Те също ще присъстват на изложбата. 
 
В Конкурса за иновации се състезава и малиново вино „Трастена“, направено от  био сертифицирана суровина без изкуствени добавки. Използва се древна рецепта на монасите от някогашния манастир „Св. Пантелеймон“ в Стара планина, където сега се намира плантацията от малини.
 
 
Сред новостите на „Винария 2018“ е и сомелиерски тезгях – енергиен хармонизатор на виното, който няма  аналог в световен мащаб, според неговия създател Дарин Божков. В оригиналната мебел е вграден планински кристал, предпазващ от енергийно замърсяване, пояснява авторът. 
 
Над 50 български и чуждестранни изби, както и водещи търговци ще презентират своите колекции на „Винария“. Посетителите ще опитат  реколта 2017, която не е показвана никъде. Ще съпоставят вкусовете на  вина от Италия, Португалия, Франция и други страни, на изделия от дестилерии в Сърбия, Черна гора и Босна, на различни марки уиски, коняк, узо, ракия. 
 
Ценителите ще се насладят на изтънчени комбинации с кулинарни специалитети, тъй като Градът на виното и деликатесите отново събира храни и напитки от най-висок клас. Те са представени в палата 11 от участници във „Винария“, в  изложбите „Фудтех“ - за хранителната индустрия, и „Вкусове от Италия“. А в палата 10 ще бъдат демонстрирани технологии, оборудване, материали и опаковки за  двата отрасъла.