Посетителите на Международната изложба за лозарство и винарство Винария 2010 ще могат  да участват в томбола за наградите на панаира. Късметлиите ще получат сервизи от чаши, декантери и комплекти от декантер с чаши. Печелившите талони ще се теглят в палата 7 в дните от 15 до 17 март включително, съобщават от Панаира.

Това е една от новите атракции на Винария, която тази година отваря врати на 14 март (неделя) и още същия ден може да бъде посетена. Фирми от 14 държави представят в Международен панаир Пловдив  колекции от вина и спиртни напитки, машини, съоръжения и технологии за лозарството и винарството, опаковки. Цената на билета е 3 лева, а специалистите получават свободен достъп след регистрация.

Истинско готварско шоу с дегустации  очаква посетителите в палата 7. Там едни от най-изявените български майстори ще приготвят ястия, които ефектно се комбинират с вино. Това е част от програмата на Гурме зона, която се организира за втори път в рамките на Винария.

Посетителите ще видят “мини българската кухня” през погледа на Андрей Стоилов, главен готвач на хотел “Метрополитен” в София. Известната сладкарка Елица Божинова ще сътвори шоколадови миниатюри, подходящи за съчетание с вино. Явор Захариев от Сити хотел София ще демонстрира  своята рецепта за ризото. Тони Иванов е решил да покаже възможностите на модерната кухня, а главният готвач на “Капитан Кук”, Варна, Пламен Петров ще приготви “Вителло Тонатто” - меню от италиански ястия. Демонстрациите са на специално подготвена сцена и професионална кухня. Проявата се организира в партньорство с Българската асоциация на професионалните готвачи.

34 фирми ще подредят на щандовете си  уникални италиански храни и вина. В салона „Вкусове от Италия“ ще бъдат изложени кафе и сладолед, цитрусови плодове, зехтин, маслини, сушени плодове, вина, сицилиански ликьори, сладкарски изделия, консерви и други хранителни продукти.

С 19 винарски изби се представя област Сицилия. Всеки ден ще се презентира технология за производство на традиционни сицилиански вина и  храни, като е предвидена и дегустация.

Още по темата:

За първи път български изби ще представят биовино на Винария 2010