Вината от местни сортове представляват повече от 10% от представените проби в Международния конкурс „Винария 2018“ в Пловдив. За втора поредна година те се състезават за приза „Препоръчано вино от местен сорт“.
 
 
„Пробите, участващи на тазгодишния международен конкурс на вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки са изключително добри. Коренно различни са стиловете, представени от винарските изби като ясно се отличават почерците на технолозите“, коментира главният секретар на Националната лозаро-винарска камара д-р инж. Рада Виденова. Според нея това дава стил и разпознаваемост на родните вина. 
 
„Все повече се увеличават избите, произвеждащи вина от местни сортове. Хубавото е, че селектирането и групирането на родни сортове тепърва ще се развива и ще дава резултати на нашите винопроизводители“, коментира председателят на Съюза на енолозите в България Станимир Стоянов.
 
В комисията по оценяване за винените „Оскари“ от местни сортове е английският дегустатор Пол Капуто, който за втора поредна година е член на журито. Според него е чудесно, че има възможност да види различни стилове вина, които са модерни и впечатляващи. 
 
„За мене, като англичанин е по-интересно, макар и не толкова лесно, а и отговорно да дегустирам местни сортове вина, които са определено изключително елегантни“, посочи Капуто. 
 
Той е на мнение, че вината, които имат по-свеж стил и не са узрели, са по-добри и имат по-големи възможности за реализация на чуждестранните пазари, защото са с предпочитания от съвременните потребители вкус. 
 
 
Английският дегустатор каза, че за разлика от предходната година, когато комисията е оценявала по-високо узрелите вина, тази година се открояват предпочитанията на енолозите към по-свежите вина. 
 
Пол Капуто сподели, че забелязва изключително развитие във вкусовите предложения на технолозите, представили своите продукти, и е впечатлен от перфектната организация на конкурса „Винария“. 
 
„Хубаво е, че се използва съвременeн софтуер и всички членове на комисиите имаме възможност директно да виждаме оценките на колегите си за дадена проба“, допълни той.  
 
За първи път член на международното жури на „Винария 2018“ е сръбският дегустатор Томислав Иванович. Според него представените проби на вина от местни сортове са чудесни. 
 
„Мисля, че Мавруд, Гъмза, Широка мелнишка лоза и техните купажи с международни сортове са изключително подходящи както за участие в световни конкурси, така и за чуждестранните пазари“, коментира Томислав Иванович, който има опит в международни винени конкурси. 
 
„Червените вина са най-добри през последните две години“, категоричен бе един от дългогодишните членове на международната комисия Красимир Аврамов, който е изпълнителен директор на „Вила Ямбол“. Според него от 30 години насам толкова добри реколти на червени вина не е имало в страната, въпреки неблагоприятните климатични условия, сухия сезон и ниските добиви през 2017 г.  
 
„С изключително високо качество са представените в конкурса „Винария 2018“ проби на бели вина от сорта Совиньон блан“, подчерта председателят на международното жури д-р Димитър Гайдарски. 
 
„Тази година екипът на международния конкурс е изключително добър, благодарение на партньорството ни със Съюза на енолозите в България и Университета по хранителни технологии в Пловдив“, заяви д-р Рада Виденова. Тя прогнозира, че вината от конкурса ще се радват на изключителен успех сред любителите на Дионисиевата напитка. 
 
 
На “Винария 2018” ще могат да се дегустират вина с изключително качество, модерен стил и характер, допълни председателят на СЕБ Станимир Стоянов. Тази година в Града на виното ценителите ще опитат новите колекции на повече от 50 български и чуждестранни изби.
 
Победителите в Международния конкурс за вина, винено бренди, ракии и спиртни напитки ще станат ясни по време на „Нощта на Златния ритон“, която по традиция се провежда в първия ден на изложението „Винария“ – на 21 февруари 2018 г.